Postao/la FCB_general » 07 lip 2019, 12:19
Po mom skromnom mišljenju, njemački se mora učiti tako da kreneš na A1 i A2 tečaj.
Ja dok nisam krenuo na tečaj, sve ostalo je bilo kreni, nauči pa odustani bez obzira što sam mogao čitati i razumijeti nešto, no sve kroz čitanje. Nakon 2. i 3. stupnja na tečaju sam toliko toga odjednom sve posložio i shvatio što sam kroz život učio i upijao s aplikacija da mi je to postalo jasno za osnovnu komunikaciju.
Čitat sam naučio prije 14-15 godina preko teleteksta, melodičnost uhvatio kao klinac preko TV-a cijelo prošlo desetljeće, no nisam ništa mogao hvatati i razumijeti. A gdje još "der, die, das" u sva 4 padeža no to se sve nauči napamet i treba dosta vremena i dobra metodologija i strategija pamćenja kako bi se brzinski sve posložilo. Kad je na to došlo ono fore s prijedlozima ispred imenica, kad kako ide i zašto ide ono träume von, schwärmt von, erinnern sich an, freuen sich über/auf itd., tu se toliko toga ajme posložilo.
Engleski i španjolski se nauče ko od šale, ali se mora dosta slušati i uživjeti u jezik te naučiti čitati i pisati. Ako se ne uživiš u jezik, počneš razmišljati na njemu džaba i 5-ice u školi iz engleskog, njemačkog, španjolskog, talijanskog. Španjolski sam naučio u samo 4 mjeseca preko Duolinga i onda A1 knjiga ko od šale.
Tko bi rekao da i ljudsko disanje prilikom govora i razmišljanja ima isto prilično važnu ulogu da bi dosta dobro vladao nekim jezikom. Pola tehnika i fori naučiš kad sam samoinicijativno počneš studirati i učiti te imaš veliko iskustvo kroz školovanje s jednim stranim jezikom kako si ga učio od nule pa do vrha.
Njemački me često obeshrabrivao iako sam gramatiku za A1 i A2 kod kuće savladao dobrano prije tečaja, ali samo na tečaju sam sliku počeo potpuno slagati i razumijeti pozicije njihovih glagola, logiku jezika, određene fraze i to jako brzo.