Brehme, Ziege, Lahm - to je ono što ja vidim od lijevih bekova Njemačke zadnjih 30-ak godina. Dalje od toga ne treba.
Katastrofa koliko su Nijemci postali loši sportaši. No zato nema balavca koji ne dimi THC, guta bombončiće i eksere. od ljudi naših godina koji mi u lice nisu rekli kako su konzumirali droge u mladosti i odrasloj, zreloj dobi. Nitko o nogometu i sportu ni ne priča kada razgovaram s njima ove 2 godine, čak ni stariji.
To je izgleda sport zajedno s novima u regenbog'n i kontiki/slanina ideologijom zadnjih 20 godina.
I onda zašto djeca i unuci stranaca vladaju apsolutno u omladinskim reprezentacijama i skoro u seniorskoj... stranaca je 20 milijuna, možda koji milijun više ako se maskira kroz izostanak državljanstva roditelja i djedova, sve ostalo Nijemci.
Gledao sam lijeve bekove, napadače i desne bekove njemačke, pa donekle i klasične zadnje vezne unazad 4 godine na TM-u. Kategorija Češke i Mađarske mada potonjima treba čestitati koliko odlično na turnirima igraju s obzirom na razinu talenta i kvalitete.
Njemački nogomet je propao 100x gore nakon Eura 2016. nego tamo 1999.-2005. s mladim igračima jer su se dignuli tamo 2006.-2012. s fantastičnom strategijom razvoja i rada, poharali sve selekcije titulama i zlatom i onda odjednom instant rasulo s mladićima. Sjećate se tamo 2014. kada je Ginter bio kao 'blistava' budućnost i nada Njemačke? Pa onda Arnold i Brandt i ostali Wolfsburgovi dijamanti koji nikada nisu zasjali?
Nisam živio 2000-ih u Njemačkoj da mogu shvatiti kako se tada disalo i sada ovo zadnjih 10 godina, ali neobjašnjivo je da se s takvom infrastrukturom, urednim financijama, nogometom kao sport br. 1 može toliko propasti. Fanatizam oko kontriranja privatnim i stranim bogatašima i investitorima u klubove je fascinantna, ali to im ne donosi ništa po pitanju bazena vlastite djece u nogometu.
Zato sam govorio tijekom zadnjih 10 godina... kada ćemo u Bayernu više proizvesti čistokrvne njemačke napadače, bekove i golmane u vlastitom pogonu bez dovođenja izvana osim eventualno radijusa od 250 km od Minhena?
Štoviše, ne moraju uopće ni debitirati i igrati za nas prve profi utakmice, ali ajmo ih do neke razine stvarati, odgajati, proizvoditi i onda barem baciti Augsburgu, Stuttgartu, Freiburgu, Mainzu gdje će stasati, izbrusiti se i vratiti doma ko mladi igrači Reala i Barcelone zadnjih 15 godina. Pri tome ne govorim o posudbama nego o prodajama bez fige u džep(buy-back klauzule i slične pizdarije) nego crno na bijelo.
Ta trulež me smeta jer djeca ispada kako ne vrijede ništa osim kada se dogode opet stranci poput Stanišića, Pavlovića, Vidovića, Ibrahimovića, Sansonea i koga već ne.
Jeste li primijetili kako je zadnjih 6-7 godina presušila i Stuttgartova nogometna akademija po pitanju Nijemaca bilo da igraju kod njih ili pobjegnu drugdje da zaigraju? Nema ih ni u svojim redovima ko inače a ni u drugim klubovima poput Hoffenheima, Leipziga ili Gladbacha kao prije.
Ista priča i Schalkeova akademija koja je svojevremeno štancala u kratkom periodu Neuera, Fährmanna, Özila, Höwedesa, Draxlera, Meyera i dr. Ni pustinjski lavići iz Minhena više ne izbacuju 2-3 igrača svakih 3 godine.
Problemi su iz ove moje perspektive ajme grozni i zato gdje god u Njemačkoj nešto gledamo sve je kriminal.