Tema ja za pohvalu, iz razloga što ovde sad oni koji više kritikuju sve, mogu iznijeti svoje mišljenje i sve obrazložit, ali naravno ja bi volio, da svi, a pogotovo ti kritičari bukvalno iznesu sve šta im se sviđa, a šta im se ne sviđa u klubu.
Ja sam pretežno bio zadovoljan Ulijem i našom upravom, ali smatram sljedeće, u periodu kada je predsjednik bio Beckenbauer i to onom periodu od prilike do 2001. godine, dok nije došlo do prestruktuiranja u klubu, i dok je predsjednik imao najveće ovlasti u operativnim poslovima, taj mi je period po pitanju vođenja kluba bio najbolji. Mi smo tada izvlačili na nevjerovatan način igrače i od nepoznatih igrača, od koji su neki imali više potencijala neki manje, smo pravili velike igrače. Poslovalo se pametno, na transfer tržištu nisu se pravili spektakularni transferi, ali sa svakim skoro smo transferom tada znali ubost. Možda nam je svaki deseti, ili petnaesti transfer se mogao nazvat fulom. Franz Beckenbauer je jedan odmjeren, mudar čovjek, ali i čovjek koji je znao poraze podnijet s osmijehom, pa čak i onaj 99 protiv ManU-a. Prvi se on uspio nasmijat i našalit u intervjuima nakon utakmice. Zato smo mi tada nakon poraza izlazili jaki, još jači tačnije i dolazili smo do velikih trijumfa, poput onog 2001. godine. Znači prava dobitna kombinacija je bila Franz predsjednik, Uli menadžer.
Stvari se laganim povlačenjem Kaisera mijenjaju, poslije rastu ovlasti Ulija i Kallea, ovaj prvi postaje poslije i predsjednik i svakako da oni klub i dalje vode dobro, ali je činjenica da Kalle posjeduje puno manje sposobnosti nego Kaiser, jer je Kaiser jednostavno bio odmjeren, imao njuh za sve situacije, ma Bog ga je za sve dao

(uspješan ko predsjednik, uspješan i ko trener Bayerna kad je u onom finalu KUPA Uefa uzeo titulu, uspješan ko selektor 1990. god, a naravno prije svega toga uspješan ko igrač...) . A jednostavno u svemu tome Kaiser je uspio ostat i skroman, a opet je karizma, diplomata je. Zato mislim da su se određene stvari njegovim prvim laganim povlačenjem iz operativnog dijela , promijenile.
Ne želim ja sad reči da se klub sad neuspješno vodi, itekako se dobro vodi, ali je bilo više fula, više nedefinisanih izjava, ili bolje rečeno neusklađeni izjava, zatim grešaka po pitanju trenera, neusklađenost povremena po pitanju transfera i slično. Naravno po pitanju trenera je napravljena fula s Klinsmanom, on je u suštini doveden na nepripremljen teren, jer kad već dovodiš Klinsija, onda moraš uz njega postavit jakog trenera, znači stručnjaka, koji možda nije tolika faca, a da je Klinsi motivator dobar pokazao je na SP 2006. god. Tu je odluka znači bila totalno ishitrena, a čak smo tad faktički otjerali i našu golmansku legendu i tada trenera golmana Seppa Maiera. JOŠ JEDNA GREŠKA.
Određene transfere smo znali napravit, znači dovedemo potencijalne igrače, ali ih ne iskoristimo do kraja. Slučaj je to sa Petersenom i Usamijem. Za Usamija sam siguran, siguran skroz, da je mogao postat veliki, samo da je dobio pravu priliku. U ovom slučaju je kriv Jupp, ali klub je tu trebao postupit drugačije. Petersen isto nije fula transfer, momak ima dobre predispozicije, ali isto nije dobio pravu priliku. Za njega mi je zato drago što nije izgubljen, jer je na posudbi u Werderu i nadam se da će sad pokazat našoj upravi koliko zna i umije.
Transferi poput Brafheida i Pranjića su mi bili totalno neshvatljivi, pa ovaj prvi je baš prava lopata, ni za šta je i to je fula. Al et tu je ispunjena želja van Gaala. Pranjić se ipak pokazao kao veliki čovjek, pa lijepo je što je bio tu u ekipi i doživio lijepe trenutke, a eto i uzeo je prvenstvo i Kup u prvoj svojoj sezoni.
Klub se naravno i dalje uspješno vodi, niz je stvari urađeno i u zadnjih par godina dobro i po pitanju igrača. Dovođenje Robbena je bilo maestralno, hapili smo ga tako, da drugi klubovi nisu mogli ni skontat da ga mogu kupit i da je Real spreman ga prodat. To je odrađeno efikasno i brzo, dovođenje Neuera i uspješno taktiziranje i nadmudrivanje sa Schalkeom je isto bilo odlično, produženje ugovora s Riberyjem velika stvar, ipak su brojni
vukovi vrebali da nam ga otmu, između ostalog Real bio pravo zagrizao. Isto tako kao i produženje ugovora s Lahmom, Schweinijem, Gomezom....Kostur ekipe smo uspjeli sačuvat i čak sad imamo veću moć da produžimo ugovore igrača, nego što smo prije imali (sjetit će te se slučaja Ballack). Nadmudrivanje sa Cityjem oko Boatenga, je isto bilo maestralno, tu smo cijenu spustili itekako. Sjajan posao.
E sad toliko za sad, ima tu još dosta stvari za pisat, ali to ostalo nekom drugom prilikom, a i dok se malo diskusija rasplamsa, dok se opet zaletim i motivišem i opet kad se vrijeme ukaže za duži post.

A možda i u naletima ukratko po nešto još ubacim.