Financije

Sve vezano uz Bayern što nije obuhvaćeno forumima gore...

Re: Politika Bayerna - Način vođenja kluba

PostPostao/la CroCHEF » 10 kol 2012, 18:22

Da nema Ulija, sad vjerovatno nebi nit navijao za Bayern...
Einmal Bayern immer Bayern!

★★MIA SAN MIA★★

★★REKORDMEISTER★★
CroCHEF
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la anton 1983 » 10 kol 2012, 22:37

Luctl - nisam skužio uopće poantu ove teme. Kad sam pročitao tvoj post, svatih da je naslov teme totalno krivi. Čak sam se ponadao nećem totalno drugačijem, no ti si ovdje sam popljuvo Bayern ili ti Ulija i naslov teme bi ti se trebao zvati u najmanju ruku ŠTO SVE U BAYERNU NEVALJA i ŠTO SE RADI KRIVO, jer si one bitne i pozitivne stvari TOTALNO bacio u drugi plan...
KVDM!!!! :twisted:
anton 1983
Uli Hoeneß

PostPostao/la anton 1983 » 11 kol 2012, 09:23

Bayern se jako promijenio od onog kluba kad sam ga poćeo pratiti i ovoga što je od njega nastalo danas.

Ono što sam ja navek znao je to da će Bayern biti jak kada će Njemci biti jaki. Što to znači? Kada smo 1999-2001 harali europom, bit Bayernove ekipe su bili Njemci i samo na takvim temeljima Bayern je mogao biti jak klub. Takva situacija je danas i trebalo je na nju dugo ćekati - što nije čudno. No što se promijenilo?

STADION!

Da promijenio se stadion? Wtf?

Na Olympiastadionu igrao je jedan drugi klub, sa totalno drugačijom vizijom, ustrojem i načinom vođenja - tada je sve bilo drugačije. Nema tu bolje ili lošije, nego je samo pitanje što ti se više sviđa. Naravno ja osobno sam pobornik te generacije. Za mene nikada neće postojati bolji trener od Hitzfelda, bolji lijevi bek od Lizarazua, bolji golman od Kahna, bolji idiot od baslera ili bolji kapetan od Effenberga - TO JE BILA MOJA GENERACIJA, na ružnom stadionu. Ufff da bio je ružan, jednostavno mu je vrijeme prošlo i moralo se otići na novi! Isto tako morala se promijeniti generacija...

Od 2001-2006 kada smo došli na Allianz Arenu, Bayern se tražio što i nije bilo čudno nako Hitzfeldove ere, no nismo si mi niti nešto pogubili, samo je nekako bilo preteško nastaviti dominaciju u Europi i dan danas mi nije jasTno zašto je to bilo tako jer fakat smo imali bombastičan kadar, no onda se valjda poćeo halat drugačiji (cihganski, milanov) nogomet...

Dosta zasada...
anton 1983
Uli Hoeneß

PostPostao/la effe__sa » 11 kol 2012, 11:05

Tema ja za pohvalu, iz razloga što ovde sad oni koji više kritikuju sve, mogu iznijeti svoje mišljenje i sve obrazložit, ali naravno ja bi volio, da svi, a pogotovo ti kritičari bukvalno iznesu sve šta im se sviđa, a šta im se ne sviđa u klubu.

Ja sam pretežno bio zadovoljan Ulijem i našom upravom, ali smatram sljedeće, u periodu kada je predsjednik bio Beckenbauer i to onom periodu od prilike do 2001. godine, dok nije došlo do prestruktuiranja u klubu, i dok je predsjednik imao najveće ovlasti u operativnim poslovima, taj mi je period po pitanju vođenja kluba bio najbolji. Mi smo tada izvlačili na nevjerovatan način igrače i od nepoznatih igrača, od koji su neki imali više potencijala neki manje, smo pravili velike igrače. Poslovalo se pametno, na transfer tržištu nisu se pravili spektakularni transferi, ali sa svakim skoro smo transferom tada znali ubost. Možda nam je svaki deseti, ili petnaesti transfer se mogao nazvat fulom. Franz Beckenbauer je jedan odmjeren, mudar čovjek, ali i čovjek koji je znao poraze podnijet s osmijehom, pa čak i onaj 99 protiv ManU-a. Prvi se on uspio nasmijat i našalit u intervjuima nakon utakmice. Zato smo mi tada nakon poraza izlazili jaki, još jači tačnije i dolazili smo do velikih trijumfa, poput onog 2001. godine. Znači prava dobitna kombinacija je bila Franz predsjednik, Uli menadžer.

Stvari se laganim povlačenjem Kaisera mijenjaju, poslije rastu ovlasti Ulija i Kallea, ovaj prvi postaje poslije i predsjednik i svakako da oni klub i dalje vode dobro, ali je činjenica da Kalle posjeduje puno manje sposobnosti nego Kaiser, jer je Kaiser jednostavno bio odmjeren, imao njuh za sve situacije, ma Bog ga je za sve dao :) (uspješan ko predsjednik, uspješan i ko trener Bayerna kad je u onom finalu KUPA Uefa uzeo titulu, uspješan ko selektor 1990. god, a naravno prije svega toga uspješan ko igrač...) . A jednostavno u svemu tome Kaiser je uspio ostat i skroman, a opet je karizma, diplomata je. Zato mislim da su se određene stvari njegovim prvim laganim povlačenjem iz operativnog dijela , promijenile.

Ne želim ja sad reči da se klub sad neuspješno vodi, itekako se dobro vodi, ali je bilo više fula, više nedefinisanih izjava, ili bolje rečeno neusklađeni izjava, zatim grešaka po pitanju trenera, neusklađenost povremena po pitanju transfera i slično. Naravno po pitanju trenera je napravljena fula s Klinsmanom, on je u suštini doveden na nepripremljen teren, jer kad već dovodiš Klinsija, onda moraš uz njega postavit jakog trenera, znači stručnjaka, koji možda nije tolika faca, a da je Klinsi motivator dobar pokazao je na SP 2006. god. Tu je odluka znači bila totalno ishitrena, a čak smo tad faktički otjerali i našu golmansku legendu i tada trenera golmana Seppa Maiera. JOŠ JEDNA GREŠKA.

Određene transfere smo znali napravit, znači dovedemo potencijalne igrače, ali ih ne iskoristimo do kraja. Slučaj je to sa Petersenom i Usamijem. Za Usamija sam siguran, siguran skroz, da je mogao postat veliki, samo da je dobio pravu priliku. U ovom slučaju je kriv Jupp, ali klub je tu trebao postupit drugačije. Petersen isto nije fula transfer, momak ima dobre predispozicije, ali isto nije dobio pravu priliku. Za njega mi je zato drago što nije izgubljen, jer je na posudbi u Werderu i nadam se da će sad pokazat našoj upravi koliko zna i umije.
Transferi poput Brafheida i Pranjića su mi bili totalno neshvatljivi, pa ovaj prvi je baš prava lopata, ni za šta je i to je fula. Al et tu je ispunjena želja van Gaala. Pranjić se ipak pokazao kao veliki čovjek, pa lijepo je što je bio tu u ekipi i doživio lijepe trenutke, a eto i uzeo je prvenstvo i Kup u prvoj svojoj sezoni.

Klub se naravno i dalje uspješno vodi, niz je stvari urađeno i u zadnjih par godina dobro i po pitanju igrača. Dovođenje Robbena je bilo maestralno, hapili smo ga tako, da drugi klubovi nisu mogli ni skontat da ga mogu kupit i da je Real spreman ga prodat. To je odrađeno efikasno i brzo, dovođenje Neuera i uspješno taktiziranje i nadmudrivanje sa Schalkeom je isto bilo odlično, produženje ugovora s Riberyjem velika stvar, ipak su brojni vukovi vrebali da nam ga otmu, između ostalog Real bio pravo zagrizao. Isto tako kao i produženje ugovora s Lahmom, Schweinijem, Gomezom....Kostur ekipe smo uspjeli sačuvat i čak sad imamo veću moć da produžimo ugovore igrača, nego što smo prije imali (sjetit će te se slučaja Ballack). Nadmudrivanje sa Cityjem oko Boatenga, je isto bilo maestralno, tu smo cijenu spustili itekako. Sjajan posao.

E sad toliko za sad, ima tu još dosta stvari za pisat, ali to ostalo nekom drugom prilikom, a i dok se malo diskusija rasplamsa, dok se opet zaletim i motivišem i opet kad se vrijeme ukaže za duži post. :) A možda i u naletima ukratko po nešto još ubacim.
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la Red passion » 11 kol 2012, 15:41

effe - To je zbilja jedan jako dobar sažetak Bayerna u posljednjih 15-20 godina. :bravo: :zivio: Čak i da dodajem nešto na to sve, bilo bi samo nekakvo bespotrebno sitničarenje oko vrlo jasnih stvari. :)

I da... Na Olympiastadionu je jedan drugi Bayern igrao, koji prelaskom na AA nije bio ipak onaj dobro nam poznati. Tek prvu sezonu je izgledao u svom stilu, poslije već je neka druga priča bila.
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la Miki » 11 kol 2012, 15:54

Ufff, pretpostavljam da se od mene ovdje očekuje najveća pljuvačina, ali neću biti toliko napadan. :D
Konkretan problem je u crvenom debeljku po imenu Uli Henes, čovjeku koji je izgubio totalno kompas počevši od mjesta sportskog direktora (konačno sad dobar potez dovođenjem Zamera), preko pozicije trenera, pa do samog igračkog kadra i dovedenih pojačanja.
Jasna strategija ne postoji i to je činjenica. Bajern je finansijski moćan klub, ali to ne koristi na najbolji način. Odlično poređenje je napravio effe sa MU. Klub koji ima par vrlo zvučnih imena, 2-3 legende + dosta mladih i talentovanih igrača je pravi primjer kako neki klub treba da funkcioniše. Oni kupuju mlade talentovane igrače, koji im se kasnije višestruko isplate i napravili su odličan balans mladosti i iskustva, tako da rezultati ne izostaju maltene nijedne godine. Prošla je bila izuzetak nakon mnogo godina trofeja i dominacije.
Naši em što nemaju jasnu viziju koje pozicije treba pojačati, em što im je žao dati dosta para za mladog i talentovanog igrača (npr.Martinez), em što je mnogo para uzaludno bačeno ranije na pojačanja tipa Hašemijana, Karimija, Podolskog, Šlaudrafa, Brafhajda, Sosu, Pranjića, Brena. S tom razlikom da po mom mišljenju Poldi nije dobio nikada pravu priliku da se dokaže, dok je za ostale kristalno jasno da nisu nikada bili dostojni Bajernovog dresa. Upravo sa tim parama uzaludno bačenim, skupilo bi se sasvim dovoljno za jedno odlično pojačanje kakvo je Martinez. Dakle, pare se bacaju na promašene investicije, a žao je keširati za nekog ko će sigurno unaprijediti igru. I, DA NAGLASIM OPET. Ja se ne zadovoljavam skupim, paprenim pojačanjima kako to vi ovdje doživljavate, već jednostavno hoću igrače koji će donijeti kvalitet, a to što je tržište danas takvo da se mlad i talentovan igrač ne može dobiri ispod 25-30 miliona je druga stvar. Naši to jednostavno treba tako da prihvate i kraj. Pojedinci ovdje sada i novo pojačanje, Mandžukića, hvale na sva usta (vjerovatno zato što je portal iz one zemlje odakle je i on sam), govore kako će dostojno zamijeniti Gomeza, a znaju da sami sebe lažu. Ne kažem da je dečko loš fudbaler, samo kažem da nije dovoljno dobar za Bajern. Neka vrijeme pokaže ko je u pravu, ne bih sada raspravu na tu temu. Ali moje je mišljenje da on nije ni blizu taj kalibar.
O treneru ne treba trošiti riječi. Čovjek nema autoriter i džaba sve. Van Gal, koliko god osporavan bio i tvrdoglav, po mnogim pitanjima je bio u pravu. Zato smo tada i dominirali. Ja želim nekoga ko će da podivlja na klupi, da se dere na igrače, da ih motiviše, a ne da sjedi kao kakva bena pored klupe i tekmu koju gubimo posmatra isto kao da vodimo 5:0. Klop- ODLIČAN PRIMJER. Umjesto toga, mi imamo ovog mlakonju koji nije u stanju nijednu utakmicu koju gubimo okrenuti jednim potezom u svoju korist. Jedva čekam da mu vidim leđa. Lik nije toliko loš trener, ali je u zadnje vrijeme veliki luzer, kao i pojedini igrači koje trenira (Lam, Švinja, Miler). Takođe, jako važna stvar je kapiten. Onaj naš sadašnji što nosi traku oko ruke očigledno ne shvata značenje riječi kapiten. To je neko ko treba da savjetuje saigrače kako i šta treba, da i zagalami ako treba. Ali ne, on nosi onu traku oko ruke kao da mu služi samo za brisanje znoja. Pravi peder. Ma Nojera za kapitena, pa češ vidjeti kako će da lete po terenu.

p.s. I slažem se sa ovim da na Allianzu danas igra sasvim neki novi Bajern u odnosu na onaj koji je igrao na Olimpijskom stadionu, a koji se meni mnogo više dopadao od današnjeg Bajerna, jer smo tada imali rođene pobjednike tipa Kana i Efenberga. Nismo tada imali sad nešto mnogo zvučnih imena, ali smo imali mnogo igrača koji su bili spremni preorati teren ako treba samo da Bajern pobijedi. Danas to, nažalost, nije slučaj. Krivica je na crvenom debeljku i treneru. Sve u svemu, šteta što nas je Kajzer napustio. Sa njim smo bili mnogo organizovaniji i kompaktniji.
Gvardiola i Enrike treba da podignu spomenik Leu Mesiju što je od njih napravio trenere. :bravo:
Miki
Don Quijote

PostPostao/la anton 1983 » 12 kol 2012, 22:34

Miki napisao:Odlično poređenje je napravio effe sa MU.

koji effe? Daj mi to pokaži! :?

Inače mi se sa MUTD-om i nemožemo toliko mjeriti jer oni su uvijek imali bolje mogučnosti od nas, kako zbog lige tako i zbog svog bogatsva. Određeni klubovi si mogu dopustiti neke stvari koje si Bayern nemre dopustiti. Pa je tako MUTD na 4 igrača u jednoj sezoni mogao bez problema podrobiti preko 100 milja - nani, Anderson, hargreaves i još jedan dok to Bayern nije moga, a i danas bi to bilo teško a da se ne ide u minus. Isto tak Bayern "nemre" baš dat 20-40 millja za 18-godišnjake kao što je to fergie, koji sada sere po PSg-u kad su im oteli Lucasa, kada je dovodio Rooneya, Ronalda, a i da negovorim o mnogim transferima s kojima je on trgao rekorde, poput ferdinanda i dovođenje jednog brutalno preplaćenog berbatowa.

Ljudi moraju znati da ono što je MUTD-u 25 miljona eura da je to Bayernu 30, a ono što je Realu 25, nama je 40 ;)

"Bayern na Allianz Areni" je TEK POČEO POSTOJATI!

I kolko god to nekima bilo čudno imamo jako dobre rezultate koji će se tek moći suditi u nekom periodu od 10 godina, a on je tek 2010 poćeo...
anton 1983
Uli Hoeneß

PostPostao/la The Scarface » 12 kol 2012, 22:45

Mi se trenutačno itekako možemo sa Manchesterom nositi. U direktnoj smo borbi što se tiče financija za treće mjesto iza Barce i Reala. Jedini problem i dalje ostaje slaba liga na koju Bayern ne može utjecati.

Mada je Manchester napravio ogroman korak s GM-om kao novim sponzorom. Novi ugovor im je toliko brutalan da su zakoračili u zasebni svijet sponzorstva.
The Scarface
Član fan cluba
Član fan cluba

PostPostao/la anton 1983 » 12 kol 2012, 22:47

Viš da nas opet jebu! Nekako se mi nofčano i sa njima moremo nositi, no koliko mi moramo igraču dati više, da bi on rađe prešao kod nas nego kod njih?

Kao što si rekao -MUPL...
anton 1983
Uli Hoeneß

PostPostao/la effe__sa » 12 kol 2012, 23:27

anton 1983 napisao:Viš da nas opet jebu! Nekako se mi nofčano i sa njima moremo nositi, no koliko mi moramo igraču dati više, da bi on rađe prešao kod nas nego kod njih?

Ma nekim ljudima je teško skontat da mi ne možemo napravit dugove, doduše i ne želimo ih napravit, takvo je razmišljanje njemačko. Međutim, negdje drugo u Španiji npr. dugovanja po pitanju poreza se opraštaju, sva politika stoji iza klubova. A politika njemački vlasti je pumpat nova u Španiju , Grčku i druge dužnike, al dobro tu njemačke vlasti izvlače drugu korist, to je sad široka tema, nedavno sam to diskutovao s jednom osobom iz Njemačke :)

Al hoću da kažem mi jako dobro poslujemo, s obzirom da opet politika, vlasti ne guraju Bayern, ko što u drugim državama se guraju klubovi, primjeri Španije i Italije. Jeste eto Berlusconi je gurao Milan, pa opet sad moraju rasprodavat jer ostaju bez para. A u pravu je Uli bio da će neki klubovi lagano tonut, dobro neki neće nikad, ali vidi se sad da je Uli uvijek istinu govorio i da je imao i dosta tačne podatke o zaduženosti klubova.
A mi bi u ovakvoj situaciji morali zato stalno napredovat i biti sve moćniji na finansijskom tržištu i imat ćemo sve veće mogućnosti za dovođenje igrača a i BuLi korak po korak napreduje. ;)
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la Red passion » 13 kol 2012, 11:33

effe__sa napisao:
anton 1983 napisao:Viš da nas opet jebu! Nekako se mi nofčano i sa njima moremo nositi, no koliko mi moramo igraču dati više, da bi on rađe prešao kod nas nego kod njih?

Ma nekim ljudima je teško skontat da mi ne možemo napravit dugove, doduše i ne želimo ih napravit, takvo je razmišljanje njemačko. Međutim, negdje drugo u Španiji npr. dugovanja po pitanju poreza se opraštaju, sva politika stoji iza klubova. A politika njemački vlasti je pumpat nova u Španiju , Grčku i druge dužnike, al dobro tu njemačke vlasti izvlače drugu korist, to je sad široka tema, nedavno sam to diskutovao s jednom osobom iz Njemačke :)

Al hoću da kažem mi jako dobro poslujemo, s obzirom da opet politika, vlasti ne guraju Bayern, ko što u drugim državama se guraju klubovi, primjeri Španije i Italije. Jeste eto Berlusconi je gurao Milan, pa opet sad moraju rasprodavat jer ostaju bez para. A u pravu je Uli bio da će neki klubovi lagano tonut, dobro neki neće nikad, ali vidi se sad da je Uli uvijek istinu govorio i da je imao i dosta tačne podatke o zaduženosti klubova.
A mi bi u ovakvoj situaciji morali zato stalno napredovat i biti sve moćniji na finansijskom tržištu i imat ćemo sve veće mogućnosti za dovođenje igrača a i BuLi korak po korak napreduje. ;)

:bravo:

Sjetimo se Schalkea prije 1-2 godine i njegovih problema sa licencom, Na takvo nešto bi se u Italiji, Španjolskoj, Engleskoj i Francuskoj samo gromoglasno nasmijali.

Nijemci su takvi kakvi jesu, tim svojim mentalitetom imaju što imaju i po tome su oni posebni, a valjda i zato od 45' kad je bila sva razvaljena i razrušena sagradili i postigli sve ovo danas. cool0044
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la Mrš » 13 kol 2012, 11:55

jednog dana će se stat u kraj naftaškim milijarderima u nogometu pa će isplivat na površinu činjenica da je Bayern najbolje organizirani i najbolje vođen klub na svitu. ti naftaši su jedini problem, oni su stvorili to drkanje cifri igrača, uzjebavanje navijača a la Miki da oće kupovat igrače od 100 miliona, oni su stvorili tu čežnju za instant uspjehom koja kasnije dovodi do raznih frustracija uslijed neuspjeha, što najposlije dovodi do raznih promjena, što kadra što struke.

garantiram, kad zaživi FFP, ali mislim da valja zaživi, i da se počne drastično provodit onda će ostati tu oni koji su tu i vječno u vrhu Europe. Bayern, Arsenal, ManUtd, Real, Barca,itd.

a to su klubovi koji se sami mogu financirat, i biti u plusu koji će kasnije trošit na pojačanja. di je logika kad Chelsea prijavi na kraju godine minus od ajmoreć 80 mil € i onda dobiju injekciju Abramovića koji ukrca svoje pare pa potroše 100 mil € na igrače u jednom tr. periodu. di je tu logika???? ne more to tako još dugo, ne more
''what Platini could do with a ball, Maradona could do with an orange''
Mrš
Školovani fudbaler

PostPostao/la The Scarface » 13 kol 2012, 11:58

Naivno je razmišljati da će FFP ikada zaživjeti, kad vidim da Platinijev sin ima neku funkciju u PSG-u iliti onoj investicijskog grupaciji odmah mi sve bude jasno.
The Scarface
Član fan cluba
Član fan cluba

PostPostao/la Mrš » 13 kol 2012, 12:02

The Scarface napisao:Naivno je razmišljati da će FFP ikada zaživjeti, kad vidim da Platinijev sin ima neku funkciju u PSG-u iliti onoj investicijskog grupaciji odmah mi sve bude jasno.

pa šta ti onda predlažeš?
''what Platini could do with a ball, Maradona could do with an orange''
Mrš
Školovani fudbaler

PostPostao/la cruz » 13 kol 2012, 12:03

dok je platinija FFP će biti pod ručnom i to je svima jasno

da nije tako, FFP bi davno bio uveden, čak je imao i rok..

ali to ne znači da neće doći do promjene, stoga nije naivno o tome razmišljati, jer potreba za tim odavno postoji

međutim, kao i u svakoj branši gdje se vrti velik novac, uvjek pobjedi lobby jačih igrača :x
cruz
Globalni moderator
Globalni moderator

Sljedeće

Vrati se na: Općenito o Bayernu