Video Assistant Referee (VAR)

Pišite o događanjima u njemačkom prvenstvu...

Video Assistant Referee (VAR)

PostPostao/la panda » 21 kol 2017, 11:31

s obzirom da nema gdje drugdje stavit temu, stavit ću ju ovdje.
eto, stiglo je i nešto novo u bundesligu, a i nogomet generalno. Osim goal-line tehnologije da se vidi dal' je lopta zapravo prešla crtu cijelim obujmom ili ne, svijet nogometa napokon se pridružuje društvu američkih sportova i uz pomoć tehnologije počinje provjeravat (ne)donesene odluke na terenu - koje potencijalno mogu imat veliki utjecaj na krajnji ishod utakmice.

korištenje VARa moglo se vidjet i prije kroz godinu tijekom nekih internacionalnih utakmica (španjolska-francuska ako me pamćenje služi), ali koristio se i na kupu konfederacija, njemačkom superkupu, te od sad i u Bundesligi.

U Bundesligi se koristi Hawkeye-ov VAR, za one koji ne znaju kako funkcionira, kratki opis -
tijekom utakmice, u jednoj prostoriji u Kolnu sjedi jedan sudac sa do dva pomoćnika i prati utakmicu na ~5 monitora i ima pogled iz 17 različitih kamera/perspektiva. Prate se 4 točno određene situacije - golovi, crveni kartoni, penali i zamjene igrača.
Kod golova se gleda ako je bilo zaleđe, prekršaj prije gola, igranje rukom ili neko drugo kršenje pravila.
Kod crvenih kartona se provjerava dal' je karton bio opravdan ili ne i dal' se desilo što vrijedno crvenog kartona iza leđa suca.
Kod penala se provjerava dal' je odluka bila dobra ili loša. Provjerava se ako je prekršaj bio unutar ili izvan 16erca te postoji li prekršaj u 16ercu kojeg sudac nije vidio.
I ovo zamjene igrača - da ne bi bilo zabune - provjerava se dal' su se žuti/crveni kartoni dali igračima koji su ih i trebali dobiti da ne bi bilo zabune.

Ukoliko je pomoćni sudac iza monitora siguran da postoji kriva odluka, zajedno sa pomoćnikom u prostoriji javlja glavnom sucu na terenu koji potom može - ostati pri svojoj odluci, promjeniti odluku ili još jednom pregledati situaciju na monitoru pokraj terena. Sama odluka je na kraju krajeva kod glavnog suca na terenu.

No, ono što je u petak funkcioniralo dobro, u subotu je zakalo. u 3 od 5 subotnjih utakmica u 15:30, Hawkeyeov VAR ili uopće nije radio ili radio samo djelomično.

Sad, šta vi mislite, kako vam se svidjelo korištenje VARa tijekom ove godine i u dosadašnjim utakmicama?

ajmo neku malu diskusiju...
"Planina se gleda odozdola, crkva izvana, a birtija iznutra."
panda
Admin
Admin

Re: Video Assistant Referee (VAR)

PostPostao/la cruz » 21 kol 2017, 14:43

zna svak ovdje da sam 100% za korištenje tehnologije za pomoć sucima u donošenju najispravnijih mogućih odluka.
sport bi po meni trebao biti maksimalno pošten, jer tako dobiva na vjerodostojnosti. Netko će reći da se time gubi dosadašnji "štih" ljudskosti i ljudskih grešaka. Ja ću im reć da su se previše navikli na nepravednost i greške pa im je postalo normalno i kao dio nogometa. E pa nek se sad naviknu na nešto BOLJE i još normalnije!

Također, ljudi moraju biti strpljivi sa svime što je novo. Sve zahtjeva svoje faze, kako razvoja tako implementacije, na koncu i usavršavanja.

Automobili su bili katastrofa kad su se počeli praviti prvi, bili su loši, spori, kvarljivi, nepouzdani, nije bilo majstora, dijelova, ničega. No brzo nakon toga su postali neizostavni dijelovi života. Tako se može reći i za sve što smo s vremenom postigli kao čovječanstvo, zrakoplovi, računala, rakete, šta već ne.
Sada su mnogi idalje skeptični prema električnim vozilima, ali kroz desetljeća koja dolaze sve ih će biti više. Možda naša generacija dočeka da će većina vozila biti na "ne-fosilne pogone". Sada su mnogi skeptični prema canabisu, jer je bio nelegalan jedno vrijeme kako bi drvna, farmaceutska i zatvorska industrija mogli profitirat, dok su drugima spas u liječenju (imam u vlastitoj obitelji dva odlična primjera). S vremenom će se napokon gledati na to kako treba, za našu dobrobit.

valjda razumijete poantu.

neka i ta tehnologija napravi grešku, (i nekorumpirani) suci NEPRESTANO prave greške, kroz zadnje stoljeće nogometa. Ajmo ovome dati šansu i malo strpljenja i nadam se da se tada više neće događati bruke na koje niko ne može reagirat, a one na kraju stvaraju svjetske prvake ("zlatna ruka" 1/4 finale SP '86) i otvaraju put osvajanja lige prvaka (real madrid uzvrat 1/4 finale), itd.

Plus uvođenjem tehnologije i JAVNOG nadzora sudačkih grešaka smanjuje se utjecaj mafijaša koji su navikli namještati i najjače lige.
cruz
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Video Assistant Referee (VAR)

PostPostao/la panda » 23 kol 2017, 10:00

meni je jedini problem šta sa nekim situacijama, koje se uopće ili uopće ne pregledavaju ili koje su na kraju u odluci samog suca pa bi i tu moglo doći do žustrih rasprava.

Jedan primjer kojeg sam se sjetio - Zaleđe.
Trenutno se provjeravaju SVE scene u 16ercu kao i kod golova ako je bilo zaleđe. No šta sa situacijama u kojima npr. Thiago proigra Lewya na vrh 16erca (gdje ovaj ostaje sam protiv golamana). Lewy nije stigao pucat prije no što je sudac svirao zaleđe. Znači oduzima se poprilično velika prilika za postizanje pogotka i to se ne pregledava.
Dakle, problem 1 kod ove hipotetske situacije je što se to uopće ne provjerava. Problem 2 je - čak da se i provjerava - kako ispraviti grešku takvog tipa?
Jednom kad sudac prekine takvu akciju, nastavit je više nemožeš.

Drugi očiti problem koji ja ovdje vidim je igranje rukom u 16ercu.
Zadnjih godina mogli smo vidjet svakakvih penala - poput onog bezveznog kojeg je Real dobio protiv nas u polufinalu LP 2012. kad je Alabi lopta prešla preko ruke.

IFABova trenutna pravila za igranje rukom kažu slijedeće
Handling the ball involves a deliberate act of a player making contact with the ball with the hand or arm.

Znači - namjerno korištenje ruke prilikom kontakta loptom.

pri čemu je još nekoliko drugih kriterija važno.
- pokret ruke prema lopti, a ne obrnuto
- razmak između suparničkog igrača i lopte (neočekivana lopta)
- pozicija ruke ne znači nužno da se desio prekršaj

Dakle, hoće li se pojedina ruka svirati ili ne na kraju ovisi o odluci suca na terenu i u studiju, ali svejedno, otvara potencijalne probleme...

iako, kad stavim na stranu te neke zamjerke koje imam, ipak moram priznat da je ovo veliki korak naprijed i svakak pozdravljam sve promjene ovog tipa.
Jedino što se vidi da je sistem nov i da se i suci moraju priviknut na njega. Pretpostavljam da će se u bližoj budućnosti, jednom kad se suci naviknu, sve ići brže i glađe i da će se odluke donosit puno bolje.
"Planina se gleda odozdola, crkva izvana, a birtija iznutra."
panda
Admin
Admin

Vrati se na: Bundesliga