Bundesliga 25/26

Pišite o događanjima u njemačkom prvenstvu...

Bundesliga 25/26

PostPostao/la cruz » 04 kol 2025, 13:55

U ovom ljetu od zvučnih dolazaka u BL - imamo samo Diaza. Za sada.
Ako netko tu ubraja i Bellinghama (zbog prezimena) onda je BL u čudnom stanju, momak je stigo iz druge engleske lige...

Napustili su je Wirtz, Etikete, Müller, Sane, Gittens, vjerojatno i Šeško, Stach, Milot itd.
Svi redom (osim Müllera i Sanea) odoše u Englesku ligu, mladi Milot u Arabiju

Prema transfermarktu, sadašnja vrijednost svih igrača BL je 4.5 milijardi eura (od toga Bayernovi vrijede 906 milijuna)
Premier League 12.2 milijarde
Serie A i La Liga po 5.2 milijarde
Samo je Ligue 1 manje vrijedna u ligama petice (3.6 milijardi)

Ove vrijednosti nisu potpuno mjerodavne, znam, ali ipak pokazuju nešto. Plus BL i Ligue 1 imaju po 18 klubova.
_______

Je li očekivano? Da. Ne bi stoga trebao ništa žugat. Ali isto se tako švabe ne bi trebale vrijeđat kad im se ligu naziva Farmers League. Jer to u suštini i jest.
cruz
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Bundesliga 25/26

PostPostao/la effe__sa » 04 kol 2025, 23:06

Bilo je prijelaznih rokova proteklih godina s kojima sam bio od umjereno zadovoljan do jako zadovoljan.
Ovaj za sada je loš i da bi bar na kraju ispao solidan moraju se neke stvari desiti.

Prevelik je ovo odliv igrača, samo kod Leverkusena: Wirtz, Xhaka, Frimpong. Xhaku nisu smjeli nikako izgubiti. Oni prvak iz pretprošle sezone, a veći im odliv igrača nego onda kod Werdera, kada je Werder bio na vrhuncu. A doveli samo Tilmana, koji bi se eto uz Diaza mogao nazvati kakvim takvim zvučnim imenom. I dovode Quansaha.

Dortmund je bar zadržao većinu igrača, dobro otišao Gittens ali podnijet će oni to. Belingham bi im mogao biti pun pogodak, samo kako su oni u nekim stvarima debilni, kupuješ engleske igrače koje znaš da nećeš dugoročno zadržati i znaš da će ovi otići ubrzo nazad u Englesku. Sa njemačkim igračima su nas loše kopirali i često su fulali. Naravno poredim nas pogotovo od prije jer smo često uboli s njemačkim igračima koje smo kupili.

Ovo farmers leugue mi je cruz jedino debilno, jer izmislile neke engleske budale jer su se tada čudile kako pored njihovih klubova s takvim investicijama se tada 2020. godine nađoše Bayern i PSG u finalu. A da ne govorimo da u posljednjih 10 godina Bayern je većinu Engleza išamarao. I može i BVB i prodavati, ali ipak je bio u finalu LP u pretprošloj sezoni. Zato treba i odvadit. Mislim ne gubi BuLi svoju konkurentnost skroz, ali bi mogla doći u značajan zaostatak za prve dvije top lige. Dok svakako ovakav prijelazni rok može ti srozat atraktivnost lige, zato ne bi bilo na odmet da po koje zvučno ime dođe u BuLi do kraja prijelaznog roka.
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la Murta » 07 kol 2025, 15:38

Hoće li u Bundesligi biti ijednog ekstra igrača van Bayerna? Englezi su obrstili Leverkusen, Frankfurt, izgleda da je Šeško dogovoren, još ostaje Simons.

BL je Eredivisie s tržištem od 80 milijuna ljudi.
Murta
Sekretar
Sekretar

PostPostao/la anton 1983 » 07 kol 2025, 19:30

Fino su obrstili BL... jebiga treba opet ispocetka odgajat. Tu tak i onak nikad ne bu kraja, samo je bitno da se pametno reinvestira. Nema druge.

Bayernu je sve teze i teze i mi doslovce moramo preplacivati igrace da nam dodu.

Mi smo u biti Diaza i Olisea preplatili po pitanju placa ak me razmete ali nejde drugacije.
KVDM!!!! :twisted:
anton 1983
Uli Hoeneß

PostPostao/la cruz » 08 kol 2025, 13:15

Konate - RBL
Pimpong - Kusen
Gravenberg - FCB
Šobošlaj - RBL
Wirtz - Kusen
Etikete - Eintracht

anton 1983 napisao:jebiga treba opet ispocetka odgajat.

BL uzgaja i liferuje.
BL dobiva novac.
Ali opet oni u PL zarade više i opet šalju pare.
I opet sve ispočetka.

Šta se treba dogodit da se to promijeni?
cruz
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la effe__sa » 08 kol 2025, 16:36

Sjetit ćete se onda kada je bila borba s Talijanima za koeficijent pa se tu BuLi izborila i čak se bila dobro zabetonirala na poziciji 3. Plus Bayern je često dobivao talijanske ekipe, pa i drugi bundesligaši, pa šamarao je Bayern redovno i Engleze, Dortmund ili još poneko pratio.
I nekako je od tada se sve ipak držalo dobro, imali smo dobre do vrlo dobre prijelazne rokove (dolazila su određena interesantna imena, možda ne toliko iz prvog regala ali iz jako pristojnog drugog). Ali sada smo lagano došli do najlošijeg prijelaznog roka, jer previše je igrača otišlo. Ok da Leverkusen mora prodati Wirtza i dobije velike pare, ali ove druge prodaje poput Xhake pa to je glupost.
Ili je evo ovo što Gladbach prodaje Itakuru Ajaxu i tako slično.

Evo ako uzmemom primjer E. Frankfurta, oni su prodali Ekitikea, ali su kupili Doana i Burkardta. Napravili su oni dobar posao, prvog masno prodali, ovu dvojicu kupili, a nisu sve ni potrošili. Dobar posao za njih, ali nažalost tu nije bilo ulaznih imena za BuLi.

Ali kada vidimo šta je Leverkusen sve prodao, a kupio Malika i Quansaha i još ove neke anonimnije, koji moguće nisu loši, uz to dosta potrošio i na te, onda to djeluje katastrofalno.

Dortmund ok, otišao Gittens, došao ovaj Belingham.

Kod Leipziga je nevjerovatan odliv isto, donekle očekivano jer fulili su prvi put evropsko takmičenje.

Neke stvari se jesu loše poklopile, ali kod par prodaja se moralo reći i STOP i ne ide to, sve dok možda neko ne bi ponudio nešto što je toliko nevjerovatno i za šta možeš dvojicu igrača dobrih kupiti.

Rok je za sad katastrofa a nadat se da će se malo popraviti do kraja. Ili jednostavno da treneri poput Ten Haaga izvuku iz šešira mlade igrače i naprave neka čuda. Pa da onda i u Evropi budu dobri rezultati.
A od nevjerovatne važnosti je da bar sada Bayern i Dortmund, pa možda još i E. Frankfurt baš naprave velike stvari u Evropi, jer ako se tu desi katastrofa onda će BuLI biti bačena jedno 20-tak godina unazad i to u ona vremena kada je za nas bilo teško da i do polufinala LP dobacimo.
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la cruz » 08 kol 2025, 22:30

Problem je novac, što englezi plivaju u novcu, a BL ne baš.
Ne samo BL već i druge.

Tri aufštajgera u PL - na nove igrače utukli su (do sada):
Sunderland 141 mil
Burnley 125
Leeds 85 mil
Ukupno - 351 mil

Tri prvoplasirana bundesligaša lani, uložili su (do sada):
Bayern 72
Leverkusen 103
Frankfurt 52
Ukupno - 227 mil
cruz
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la anton 1983 » 09 kol 2025, 12:38

A kaj se mi cudimo Stuttgartu za WolteSmeće kad je Šesko 85...
KVDM!!!! :twisted:
anton 1983
Uli Hoeneß

PostPostao/la melodyne » 09 kol 2025, 14:50

Jeste ali Wolte ima samo jednu sezonu iza sebe. Šeško je na radaru mnogih već neko vreme.

Leverkuzen i Leipzig imaju brdo love na raspolaganju. Kada bi pohodili sa pojačanjima bila bi zanimljiva sezona što Bayernu treba.
melodyne
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la Red passion » 09 kol 2025, 17:09

Njemačkoj u ovom trenutku kao i zadnjih 6 godina fali najmanje 3 milijarde eura od TV prava na ovo postojeće što ima s obzirom da se ona dijele i na drugoligaške klubove zajedno s prvoligaškim. Gdje, tj. odakle je netko mogao zadnjih 6 godina upumpati taj novac, ja ne znam...

Ipak, Bundesliga nikada nije imala takvu vrijednost i sjaj u svojim klubovima izvan Bayerna da može pumpati taj novac eksponencijalno zadnjih 15 godina, a samim time i non-stop veliku kompetitivnost i raznolikost nac. prvaka pa time i manje interesa, sponzora i svega ostaloga.

Slikovito rečeno, Premier liga ima preko 8 milijardi € godišnje u ovom trenutku, a Bundesliga ima 1,1 milijardu € godišnje.

https://www.bbc.com/sport/football/articles/cm2mpdp2nv2o

Murta napisao:Hoće li u Bundesligi biti ijednog ekstra igrača van Bayerna? Englezi su obrstili Leverkusen, Frankfurt, izgleda da je Šeško dogovoren, još ostaje Simons.

BL je Eredivisie s tržištem od 80 milijuna ljudi.

Otprilike. Može se tako reći.

A Francuska je zadnjih 25 godina preuzela ulogu Brazila iz 90-ih i 80-ih kada je kvantiteta izbacivanja talenta i svjetskih klasa u pitanju.
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la melodyne » 23 kol 2025, 20:03

Jebacki pocetak nasih konkurenata. Mozda Frankfurt bude druga sila ove sezone.
melodyne
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la effe__sa » 23 kol 2025, 22:27

Frankfurt bi mogao biti to neko iznenađenje. Mislim oni su u stalnom napredovanju i u svakom pogledu dobro rade i ne bi me čudilo da budu glavni konkurent.
A evo sada se i Dortmundu i pod Kovačem počelo dešavati ovo suludo gubljenje bodova u skoro sigurno dobijenj utakmici.

A u suštini Dortmund bi nam po ovom kadru trebao biti konkurent, osim Gittensa ništa posebno nisu izgubili, a et dobili su i ovog Belinghama juniora. Tako da...Ali džaba kada je ovo danas vraćanje u njihove ranije šablone, ne tako davno gledane...
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la Red passion » 24 kol 2025, 09:22

melodyne napisao:Jebacki pocetak nasih konkurenata. Mozda Frankfurt bude druga sila ove sezone.

Zadnjih 5 godina sam govorio - iza Bayerna je samo Eintracht Frankfurt i nitko više vrijedan spomena. Oni jedini su zaista radili i razvijali se, dizali kao klub i ostvarivali iznimne rezultate vrijedne divljenja, naročito u Europa Ligi. Trofej je bio golem nego sve što je razvojni centar zadnjih godina izveo u LP, pa i finale LP protiv Madrida pretprošle sezone.

Stuttgart nažalost nije uspio prošle sezone ponoviti pretprošlu i to je već velik kamen spoticaja, drugim riječima, nisu ni Europu osigurali(9. mjesto i čista sredina tablice) dok sam očekivao ništa manje od ponavljanja top 4 i daljnjeg pumpanja milijuna od LP da se stvar još dalje krene kotrljati. Ogroman financijski gubitak za Švabe, pa i za Woltesmećea. Ne bih se kladio ni ove sezone da će biti u top 4.

Svi ostali nisu ni vrijedni spomena jer će sezona biti ekstremno nepredvidljiva s izuzetkom nas. Mi jurimo prema novoj tituli i imamo to ove sezone još više pojačati. Sada bismo mogli tu sezonu s 0 poraza odraditi jer se mogućnosti otvaraju i napokon 5 sramotnih godina uzeti DFB-Pokal.
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la effe__sa » 30 kol 2025, 11:04

Vazquez u Leverkusen, prošlo ispod radara.... :) Ima 34 godine, ali ipak uspješan igrač Reala bio i nekako malo taj transfer podsjeća na ono kada je Schalke doveo Raula i to je kod njih bio pun pogodak. Raul je veće ime i posebna zvijezda, ali ovo s Vazquezom uz ovih par mladih momaka koji su stigli, ako se uklopi Leverkusen bi mogao visoko.
Ja se tu jedino pribojavam da im Ten Haag neće sjesti, da će ostati dovoljno dugo da ih ujebe i onda teško popraviti bilo šta...

Nije on loš trener, ali on će ili napraviti bum ili sve sjebat.
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

PostPostao/la effe__sa » 01 ruj 2025, 19:47

Boniface prešao u Werder, posudba je u pitanju. Jako dobar transfer za Werder i dobro da je ostao Boniface u BuLi.

Nadat se da je u potpunosti fit, zbog njegovih padanja na medicnskom checku u Milanu.

Interesantan bi mogao biti i ovaj Fernandez (23 godine) što ga je sada Leverkusen definitivno za vezni red doveo.

Sinoć gostujući na SKY-u jedan od čelnika E. Frankfurta i član predsjedništva DFL-a kaže da za BuLi nije toliki problem pravilo 50+1, nego što u odnosu na Premiership mnogo manje novca izvlače iz medija i da se na tom polju radi da se to popravi. On je spominjao i da se radi na prijedlozima regulativa kako bi se postavile određene granice na plate i transfere (pomalo stara priča ovo i ne znam koliko će proći).
Nijemci su propustili jednu priliku da dobiju veće pare a to je bio onaj model da se tv prava prodaju određenoj kompaniji koja bi odmah iskeširala veliki novac, a ona bi ih distribuirala dalje prema tv kućama. To je onako ukratko opis tog modela, koji je detaljno komplikovanije objasniti. Protiv tog su modela bili navijači, svi se vjerovatno sjećaju, kada su kojekakve predmete, a između ostalog i zlatne čokoladice ubacivali, pa su utakmice znale biti privremeno prekinute.
Protivljenje ovakvim modelima, kao i onim mogućnostima da se npr Superkup igra u inostranstvu, pa možda i sa utakmicom polufinala (kao što rade Španci i Talijani) to ne mogu shvatiti. U određenim stvarima shvatam Nijemce, što žele očuvati svoje domaće, ali par oblika komercijalizacije navijači tako lako odbacuju i guše mogućnosti njemačkog fudbala.

Ali mislim da će se ipak neke stvari u dogledno vrijeme morati mijenjati.
A ima i ona prognoza koja govori da za koju godinu doći do ogromnih promjena pa i urušavanja finansijskog-ekonomskog sistema u svijetu, pa onda ni Englezi neće više moći toliko ulagati. Ali ta je onda prognoza crna za sviju nas donekle..... :D :D :D
effe__sa
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Sljedeće

Vrati se na: Bundesliga