Zašto otvaramo ovaj topic? Demichelis je evo čini mi se 7 godina već u Minhenu. Realno, objektivno gledano, do sada je odigrao samo 2 izrazito zapažene sezone. To su bili sezone recimo na svjetskom nivou. Prva tamo davne 2004/2005 ako se ne varam, kada je na poziciji zadnjeg veznog pod Hitzfeldom pružao fenomenalne partije. Druga sezona, opet pod Hitzfeldom, prije 2 godine, kada je također pružao fenomenalne partije, ovaj put na poziciji štopera, koja je ujedno oduvijek i važila kao njegova prirodna pozicija.
Prošle sezone pod Klinsmanom vidjeli smo jednog Demichelisa koji je bio poprilično daleko od onog iz zadnje Hitzfeldove sezone. Zapravo, već tamo pred kraj Hitzfeldove sezone, osjetio se pad u njegovoj formi. Pad koji čini mi se do dan danas nije uspio da "ode".
E, sad, predlažem da zajedno prodiskutujemo u čemu može biti potencijalni problem i šta na kraju krajeva raditi sa Michom. Mislim da je poprilično simbolično to što je on dvije najbolje sezone u karijeri odigrao baš pod Hitzfeldom. Jednostavno je moguće da se s njim najbolje razumio i da je Ottmar najbolje znao "ukomponovati" u sistem njegove igračke prednosti. Većina je Demichelisovu lošu formu iz prošle sezone objašnjavala preofanzivnim sistemom igre koji je gajio Klinsman i koji nije išao u prilog takvom tipu štopera kakav je Demichelis. No, u čemu je problem ove sezone? Da li ima problema na relaciji Van Gaal - Demichelis? Da li sistem opet ne ide u prilog Demichelisu? Da li je stvar više psihološke prirode?
Ako govorimo o nekim jačim stranam kod ovog igrača, to su sigurno agresivnost, beskompromisnost, pozicioniranje, dobar pregled igre, za skromnu visinu izrazito moćna igra glavom...Ako govorimo o manama, to su očito nekonstantnost, prerano opuštanje u toku utakmica(psihološki problemi), rizični pasovi i naposlijetku ulijetanja. Kad kažem ulijetanja, mislim prvenstveno na trenutačnu situaciju. Micho je jedan od igrača koji ima čist i lijep za vidjet način ulijetanja, no samo onda kada je zbilja u formi. Ono čemu svjedočimo ove sezone su često slijepa zalijetanja u uklizavanje koja vode ili totalnom ispadanju iz igre, ili prekršaju. Uklizavanja su nekakva ekstremna tačka njegove igre. Ako je u formi, ta uklizavanja su njegova najjača strana, ako je kao sada totalno van forme, ta uklizavanja su najslabija tačka.
Ono što lično često pokušavam naglasiti je činjenica da je Demichelis ipak globalno posmatrano jasno bolji igrač od Van Buytena. Jedan od glavnih razloga je prosto to što je Demichelis štoper koji se ne libi ući u duel, ni protiv koga. To je igrač koji naprosto traži duel. Van Buyten s druge strane je primjer štopera koji totalno bježi od duela i koji onako napamet rečeno u toku utakmice odradi otprilike barem 50% manje duela od Demichelisa. Shodno tome ljudi onda često pogrešno steknu utisak da je Demichelis imao više grešaka od Van Buytena.
width="960"