anton 1983 napisao:Nemreš ti imat jak Bayern bez pomladka, bez jakih švaba. Sad nit imaš pomladak nit imaš jake švabe, a i još gora situacija je to kaj je sad postalo i za Bayern maltene nemoguće doć do tih švaba...
Možeš, ali to onda više nije Bayern. Jedan od razloga zbog kojeg je Bayern patio u vrijeme Guardiole i gdje je bilo neminovno kako treba ići u internacionalizaciju kakvu ima bilo kad u Cityju, a mi smo htjeli Mia san Mia koji je apsurdan s ovom odgojenom balvurdijom od ljudi rođenom sredinom i kasnih 90-ih i sad ovi milenijalci rođeni 2000. i 2001. FC Bayern München ohne Deutsche spieler, eigene Nachwuchs, ist kein FC Bayern, usw.
Čak i kao takav apsurdan, produkt zadnjih 7 godina je kristalno jasan -
Bayern nije niti jednog jedinog igrača izbacio! Naša budućnost i povjerenje su u tome ležali prije 8-9 godina nakon što smo promovirali 4-5 klinaca od kojih je 4 postalo standardnim prvotimcima, a od toga 2 bila jedan duži ili kraći period na posudbama.
Tu je zapravo pravi pad Bayerna. Nismo dobili novog Bastiana, Lahma, Kroosa, Alabu, Effenberga, Matthäusa, Augenthalera, Scholla, a da ne pričam Gerda Müllera i Seppa Maiera, ono što doslovno nemamo od njih kad su igrali.
Kad kažem sva ta imena, podrazumijeva se noviji, napredniji i još bolji talenti koji bi trebali jednog dana izrasti u karakterno iste ili slične ljude i igrače i daleko veće nogometne klase.
Gdje još njemačka krila iz Bayernovog pomlatka - pa to je uz pozicije golmana i napadača nemoguće.
Džaba odvajanje i preseljenje klinaca sa Säbnera u njihov posebni centar kada ploda tog rada, odgoja i promatranja jednostavno nema. Gdje još s druge strane što nema trenera koji ima intuiciju prepoznati i staviti mladog igrača iz pomlatka gdje on radi ono što doslovno ostatak svijeta ne može napraviti i vidjeti.
Tko će staviti Lucasa Maija na stopera? Tko će staviti Jonathana Meiera na lijevog beka? Tko će tog dosta spominjanog Olivera Batistu Meiera staviti u vezni red i od njega napraviti modernog terijera?
Što onda s ostatkom novopečenih "profesionalaca" koji su potpisali ugovore poput Shabanija, Evine, Willa i dr.?
Dovoljno je vidjeti tragediju s Renatom. Čovjek doslovno gori od želje za dokazivanjem cijelu ovu sezonu, doslovno šapuće svako malo "dajte mi da igram, dajte mi da budem sretniji, da izrastem u boljeg igrača", a on cijeli Rückrunde ako je upisao 250 minuta, ruku u vatru treba staviti.
Danas bi lako bilo prosuti 80-100 milijuna eura na 2 igrača u prijelaznom roku za neku međunarodnu zvijezdu poput Dybale, Lucasa Hernándeza, F. de Jonga i Mathijsa de Ligta da smo imali zadnjih 7-8 godina barem 4 nova pomlatka koja bi dosad izrasla u vrhunske igrače, a pojam "remont" bi doslovno bi zamijenio pojam "čišćenje od pobunjenika, veterana i senatora koji su pali u formi i kvaliteti", 7-8 likova kojih sada imamo i koji bi bili na klupi zadnjih 2 i pol godine i bili bi zamijenjeni novima, mlađima kao prvotimci i zamjene.
doro napisao:Mi trebamo trenera al koga dofurat?
A trener? Erik ten Hag, sad i odmah.
Trenera uzmi iz Ajaxa koji je pekao zanat kod nas i sad se isprofilirao na europskoj sceni i među profesionalcima u Ajaxu, dok je u Bayernu prošao rad s mladima, poznaje klub, a o njemu se prije 4-5 godina pričalo kao zamjeni za Guardiolu, opet vraćanje na nizozemsko-njemački stil, napadački nogomet, kontre, žestoki pressing.
Ono što je Ten Hag pokazao s Ajaxom u prvoj utakmici protiv Reala prvih 45 minuta je čista perverzija koliko je taj pressing i trka bilo milina za gledati, pa je malčice blaže ponovio i u Madridu. To je doslovno Bayern radio 2012./2013. baš svima. Lakoća igre, De Jong kao general u sredini terena, dribla i iznosi loptu skoro kao da gledaš Brazilca El Fenómena kako lakoćom prolazi, De Ligt šef obrane s 19 godina. Jednostavno bez respekta, puno trke, što jednostavnija igra i lako iznošenje lopte, kontra napadi koji su strah i trepet, skoro pola gola.
Mi nismo balet od kluba, ciganština madridsko-katalonska, mi smo uvijek bili sila, snaga, energija, karakterna prgavost i sportska drskost, utvrda + od Van Gaala doza finoće i kreacije gdje svakoga želimo napadati i trpati golove, a ne se preseravati s loptom, ko fol 'odmarati' i što ja znam.
Hoćemo vlastite Nijemce iz omladinske škole, jednog dana top igrača i legende nogometa, dajte nam uvijek nekoliko međunarodnih zvijezda raznih profila i jednog trenera koji se zove trenerom i zna što želi, a ne svašta nešto što se zadnjih 10 godina prodaje pod igračine i trenere na račun agenata i PR-a, medijskih preseravanja... To pripada nama običnim smrtnicima i svakodnevnom životu, a ne sportu.
p.s. Trenere uvijek na traci možemo mijenjati i proći jeftino - igrače više nikako ne možemo.