Sport općenito

Sve i svašta...

Re: Sport općenito

PostPostao/la Lennon » 25 sij 2014, 00:45

Brutala, ja bi ga valjda odalamio na Ballackovom mjestu.

Ja se sjećam, sad krađa to nije bila, al kak sam ko kikić gledal finale LP 99 i onaj brutalan Bayern uz 2 stative, 4 mrtve šanse i onda Sheringhem i Solskjaer za povijest. Jebote, pa finale Dahoan je mačji kašalj za ono, koji šok. Uf svjetska nepravda

Al ima Boga, pa nam se vratilo 2000, 2001. Gledam na satelitski prijenos Bundeslige i 2000. i pogotovo 2001. kak je Bayern osvojil u posljednjim sekundama, cijela Njemačka se plače za Schalkeom, a jedino naši fanovi slave na HSV-ovom stadionu. Nikad taj djelić mog života nem zaboravil.
Mia San Mia! Mia San Kroatien!
Lennon
Član fan cluba
Član fan cluba

PostPostao/la Red passion » 25 sij 2014, 00:50

Ma ja ga ne bih pustio da ode s terena i utakmice u onakvom stanju. :roll: Ono je bezobrazluk veći od onih azijskih sudaca sa SP 2002., pa i one isto žestoke sramote na Euru 96' GER-CRO gdje nas isto Skandinavac pokrao.

Uzme nam se, ali vrati jednom. To je naša sudbina, no dobro... Sad smo barem otišili maksimalno nakon 2012. Uzimamo i kad ne trebamo. :D

Još samo dinamično kad bi igrali... :O:
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la Lennon » 25 sij 2014, 01:30

Al kak je onda Chelsea ragiral - gospodski. Opće nisu htjeli pričat o sucu, čak su se i ispričali zbog Drogbe.

Ne želim ni zamisliti kaj bi bilo da je onda Mou bil na klupi :lol:
Lennon
Član fan cluba
Član fan cluba

PostPostao/la Red passion » 25 sij 2014, 01:32

Luctl avatar plus opsadno stanje na Stamford Bridgeu. Navijači ulaze na negativne signale Mourinha. :mrgreen: :mrgreen:

Srećom, Hiddink je čovjek koji ne smije dizati tlak da ne bi morao biti hospitaliziran ili ne daj Bože 'bivši', no bio je prilično 'uznemiren' na press konferenciji. :)

A što bi tek bilo da je van Gaal bio trener... Uhuhu ohoho. :hehe:
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la Lennon » 25 sij 2014, 01:36

Ma Van Gaal legenda. Možda bi mu onu svoju čuvenu kemijsku olovku zapičil v čelo :lol:

Neznam zakaj ga dost navijača Bayerna nikad nije simpatiziralo, al meni je ostal legenda nakon proslave naslova 2010- na Marienplatzu. Totalno otkačen :mrgreen:

A i nesmijemo zaboravit, on je ugradil temelje u noviji Bayern i čuvenu 4-2-3-1 postavu, s kojom smo odigrali 3 finala LP. ;)
Lennon
Član fan cluba
Član fan cluba

PostPostao/la Red passion » 25 sij 2014, 01:56

Valjda zbog te njegove arogancije i nenadjebive tvrdoglavosti uz određene stereotipe poput onog s Luciom i Luca Tonijem. Ja ga u početku nisam razumio i mislio sam kako sve krivo radi, no kasnije mi se svidio kad je to sve profunkcioniralo i kad smo uzeli 2 trofeja i igrali finale CL, iako smo u obrani plivali ali opet više zabijali.

Doslovno je uvijek pomeo igrače iz Južne Amerike. U Barceloni je u 2 navrata se pokazao na Giovanniju i prije 11 godina na Rivaldu. Tek je Gustava doveo prije 3 godine, ali zaboravio čovjek kupiti obranu uoči sezone ili forsirati Alabu lijevo, dovesti nove igrače na krilima i u vezi itd.

Jbg-a... Šteta što je tako završilo kad je počeo uvoditi novi mentalitet i filozofiju, ali eto on je pokušao u potpunosti staviti se iznad Ulija svojom "arogancijom, dominacijom". Rummenigge ga je valjda branio pred Ulijem jer je uvijek išao na pomirljive tonove u javnosti, Uli je većinom šutio i pustio određeno vrijeme Gaalovog staža, no kad je došlo vrijeme presudio mu je u svom stilu i nitko više tu ništa nije mogao poduzeti.
Falio je možda jedan Sammer uz njega, Nerlinger ipak nije bio domet Bayerna, a danas nigdje ne čuješ za njega.

Ne znam, stvarno šteta. Dok je Uli u Bayernu, rekao je kako neće se vraćati. Ukoliko ga ne bude, vratio bi se odmah. :)

Uživao sam kad smo osvojili ligu i uzeli Pokal suvereno i dominantno nad Bremenom. Ta utakmica u Berlinu mi je jedna od najdražih ikad.

Image
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la Red passion » 28 sij 2014, 19:14

NOGOMET DANAS
Kako je novac progutao Ajaxe, Celtice, Hajduke...

Prošli tjedan pojavile su se dvije važne nogometne vijesti koje su prošle gotovo nezamijećeno u domaćim medijima. No obje nam jako puno govore o aktualnom stanju globalno najpopularnijeg sporta i smjeru u kojem se kreće.

Prvo, objavljena je najnovija lista Deloitte Football Money League, koja rangira nogometne klubove po visini prihoda. Podaci koji se odnose na sezonu 2012./13. pokazuju da većina klubova s liste bilježi stabilan porast prihoda. Ukupni iznos koji se slio u blagajne 20 najbogatijih klubova je 5,4 milijarde eura, što je porast od 8% u odnosu na prošlu godinu. Jedina dva kluba izvan liga 'Petice' na toj listi su Galatasaray i Fenerbahče pri dnu ljestvice – nema Rusa i Ukrajinaca, a niti tradicionalno velikih klubova iz manjih zemalja.

Najviše je tijekom prošle sezone zaradio Real Madrid, koji vodeću poziciju drži već devetu godinu zaredom – otkako je u sezoni 2004./05. pretekao Manchester United. Zaista bode u oči da sve te godine nije osvojio nijedan europski naslov... Kraljevski klub bilježi prihod od 518,9 milijuna eura (porast od 1,2% u odnosu na prethodnu sezonu). Druga na listi je Barcelona s 482,6 milijuna eura (zanemarivo manje nego prošle sezone), treći Bayern s 431,2 milijuna (+17%), četvrti Manchester United s 423,8 milijuna (+7%). Najzanimljiviji na cijeloj listi je slučaj PSG-a, kluba koji se s desetog mjesta probio na peto s prihodom od 398,8 milijuna eura. Njegov rast u odnosu na prethodnu sezonu iznosi nevjerojatnih 81 posto.

Kako je Parižanima to uspjelo? Vrlo jednostavno: klub u vlasništvu QIA-a, katarskog državnog investicijskog fonda, potpisao je ogromne partnerske i sponzorske ugovore s tvrtkama iz – Katara. PSG je s 254,7 milijuna eura ostvario najveći prihod iz komercijalnih izvora u nogometnoj povijesti: po tome je nadmašio Bayern (237 milijuna) i Real Madrid (211,6) te usedmerostručio svoje prihode na tom polju (u osnovi, 'komercijalni prihodi' uključuju sve ono što se ne odnosi na prodaju ulaznica i televizijskih prava) u posljednje dvije godine.

Qatar Tourism Authority (QTA), fond koji je u vlasništvu iste države i iste vladarske obitelji kao i PSG-ov vlasnik QIA, ubrizgava blizu 200 milijuna eura godišnje u klub po ugovoru koji čak ne uključuje ni sponzorstvo dresa ili otkup prava na ime stadiona. Radi se o 'suradnji' koja je zamišljena prvenstveno kako bi pokrila financijski jaz između prihoda koje PSG može ostvariti prodajom ulaznica i TV-prava te ogromnih ulaganja u kupovinu igrača i njihove plaće, što je nužno kako bi klub poslovao unutar propisa UEFA-inog Financijskog fair playa (FFP).

Po FFP-u, klub ne smije trošiti (puno) više nego što zarađuje – iako možda zamišljen kao oruđe kojim bi se zaustavila inflacija cijena igrača i ograničio utjecaj novca u nogometu, taj set pravila zapravo je duboko nepravedan jer cementira zatečeno stanje. Ogromne razlike između bogatih, manje bogatih i siromašnih već postoje i rastu iz godine u godinu s rastom cijena ulaznica, vrijednosti televizijskih prava, sponzorskih ugovora i drugih komercijalnih aktivnosti ponajprije na azijskom i američkom tržištu. Da bi neki klub preskočio 'stepenicu' u toj podjeli, mora znatno povećati svoje prihode – a jedini način kako je to kratkoročno moguće su izravne investicije, koje se onda moraju pokriti na 'umjetni' način kao što to radi PSG.

FFP, međutim, sadrži pravilo nazvano 'fair vrijednost', koje propisuje da se za komercijalne ugovore ne može dobivati više od tržišne, 'fair' vrijednosti. No UEFA zapravo nema stvarne mogućnosti nekome zabraniti da za takve ugovore isplati višestruko više cifre ako tako želi, sve dok taj novac ne dolazi iz istog izvora kao i onaj klupskog vlasnika. QIA i QTA formalno su zasebni entiteti, a treba napomenuti i da sin UEFA-inog predsjednika Michela Platinija radi za ovaj prvi.

Druga značajna vijest bila je da je Monaco uspio postići dogovor s francuskom ligom te da će se moći nastaviti natjecati u njoj bez da mora mijenjati poslovnom sjedište. O čemu se tu radi?

U Francuskoj je uveden novi porezni sustav koji je povisio izdatke klubovima za plaće igrača. Međutim, Monaco se nalazi u poreznom 'raju' izvan dosega državnih poreznih vlasti, a njegov vlasnik, ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev, investirao je ogromni novac na dovođenje zvijezda kao što su Radamel Falcao i Joao Moutinho. Jasno je da je Monaco povlašten u odnosu na klubove smještene na teritoriju Francuske, pa je ligaško udruženje izglasalo promjenu pravilnika prema kojoj se klub ne bi mogao natjecati u ligi ako ne premjesti svoje poslovno sjedište na francuski teritorij i plaća poreze kao i svi ostali.

Ribolovljev je na kraju ipak našao zajednički jezik s ligom i postigao dogovor. Što je učinio? Obvezao se platiti 50 milijuna eura ligi da Monaco pusti na miru. Tek tako – 50 milijuna eura (doduše, plativo u obrocima). Iznos koji bi, primjerice, bio otprilike dostatan za pokrivanje dugovanja svih klubova MAXtv Prve lige PLUS osiguravanje njihovih godišnjih proračuna....

No tako to ide. Novac i tržište odavno su postali glavni (i zapravo jedini) pokretači svega što se u nogometu događa. Sport gotovo da nije ni osjetio globalnu gospodarsku krizu, prihodi su nastavili nesmetano rasti, a očekuje se da će se isto samo nastaviti. Kolumnist Financial Timesa Simon Kuper piše kako je nogomet tek počeo prodirati u Kinu, Indiju, SAD i Indoneziju, četiri zemlje čije stanovištvo zajedno čini 45 posto čovječanstva. 'Engleska Premier liga trenutno zarađuje samo 3 američka centa od TV prava po Kinezu – a 56 dolara po stanovniku Singapura. To predstavlja prostor za rast', napisao je u posljednjoj kolumni. 'Agencija Deloitte predviđa da će globalna vrijednost TV prava za najatraktivnija ligaška natjecanja – poglavito pet najjačih europskih nacionalnih nogometnih liga, Ligu prvaka i četiri glavne sjevernoameričke sportske lige – tijekom 2014. narasti dodatnih 14 posto na ukupno 16 milijardi britanskih funti.'

Čitajući takve stvari, Hrvat se mora osjetiti sitno i beznačajno. Jaz između siromašnih i bogatih konstantno se i bespovratno povećava; vrhunski nogomet danas je postao ekskluzivno pravo više-manje zatvorenog kruga nekolicine superklubova koji dolaze iz najvećih i najbogatijih zemalja. Legendarni klubovi s puno bogatijom povijesti i širom podrškom od, primjerice, PSG-a ili Monaca – poput Benfice (koja ima najviše registriranih članova od svih klubova na svijetu), Celtica, Ajaxa... Nikada više neće moći biti konkurentni na kontinentalnoj razini ako se nešto drastično ne promjeni – samo zato što dolaze s manjih tržišta.

Da ne govorimo o Zvezdi, Hajduku, austrijskim ili nedajbože mađarskim klubovima koji su u određenim razdobljima svoje ne baš tako davne povijesti itekako predstavljali nešto i u europskim razmjerima, a nogometni fanovi nove generacije jedva da su i čuli za njih. Dok se u nogometu iz godine u godinu vrti sve veći i veći novac, oni su bili prisiljeni kresati svoje proračune. Čak i Dinamo, kao zadnjih godina ipak neki faktor u široj regiji, će morati napraviti ozbiljne rezove ako se još jednom ne uspije plasirati u 'tiskaru novca' što je Liga prvaka – bez obzira na eventualne rasprodaje svojih tinejdžera.

Možda to tako i mora biti. Možda će svi s manjih europskih tržišta ostati nogometni građani drugog reda, bez obzira na svu tradiciju i navijačku strast. Možda će naša djeca odrastati uz brendiranu odjeću i igračke sa znakovljem Barcelone, Uniteda ili PSG-a, dok im domaći klubovi neće značiti previše, a mi ćemo biti čangrizavi nostalgičari s patetičnim anegdotama kako smo nekoć napucavali loptu po školskom igralištu ili livadi izvikujući Mlinkino ili Bakino ime. Te priče, uostalom, već dugo zvuče realistično koliko i grčka mitologija.

http://www.tportal.hr/sport/nogomet/311886/Kako-je-novac-progutao-Ajaxe-Celtice-Hajduke.html

No comment.
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la The Scarface » 28 sij 2014, 19:41

Nije loš ovaj Holiga, ne čitam puno domaće medije, ali mi je već prije upao u oko sa svojim člancima. Koliko sam shvatio najviše se BL bavi i ne piše tolike gluposti kao i ostali što je pravo osvježenje. :D

Što se same teme tiče, to je trend koji je davnih dana počeo. Sve većom komercijalizacijom pojedinih liga i LP-a manji klubovi padaju u zaborav. Sve su veće razlike i u samim ligama između najboljih i osrednjih klubova a kamoli u usporedbi s ligama koje ne spadaju u top 5.

Premiership će se uskoro još više dići jer od ove godine počinje vrijediti novi tv ugovor koji će zadnjeplasiranom klubu PL osiguravati oko 75 milijuna eura godišnje te će opet doći do nove inflacije plaća. :shock:
The Scarface
Član fan cluba
Član fan cluba

PostPostao/la melodyne » 28 sij 2014, 20:25

FCB_general napisao:Valjda zbog te njegove arogancije i nenadjebive tvrdoglavosti uz određene stereotipe poput onog s Luciom i Luca Tonijem. Ja ga u početku nisam razumio i mislio sam kako sve krivo radi, no kasnije mi se svidio kad je to sve profunkcioniralo i kad smo uzeli 2 trofeja i igrali finale CL, iako smo u obrani plivali ali opet više zabijali.

Doslovno je uvijek pomeo igrače iz Južne Amerike. U Barceloni je u 2 navrata se pokazao na Giovanniju i prije 11 godina na Rivaldu. Tek je Gustava doveo prije 3 godine, ali zaboravio čovjek kupiti obranu uoči sezone ili forsirati Alabu lijevo, dovesti nove igrače na krilima i u vezi itd.

Jbg-a... Šteta što je tako završilo kad je počeo uvoditi novi mentalitet i filozofiju, ali eto on je pokušao u potpunosti staviti se iznad Ulija svojom "arogancijom, dominacijom". Rummenigge ga je valjda branio pred Ulijem jer je uvijek išao na pomirljive tonove u javnosti, Uli je većinom šutio i pustio određeno vrijeme Gaalovog staža, no kad je došlo vrijeme presudio mu je u svom stilu i nitko više tu ništa nije mogao poduzeti.
Falio je možda jedan Sammer uz njega, Nerlinger ipak nije bio domet Bayerna, a danas nigdje ne čuješ za njega.

Ne znam, stvarno šteta. Dok je Uli u Bayernu, rekao je kako neće se vraćati. Ukoliko ga ne bude, vratio bi se odmah. :)

Uživao sam kad smo osvojili ligu i uzeli Pokal suvereno i dominantno nad Bremenom. Ta utakmica u Berlinu mi je jedna od najdražih ikad.

Image

Horwick se misli Hau ihm eine rein :lol:
melodyne
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la panda » 28 sij 2014, 20:39

Što se tiče Holige, mene je najviše zadivio tekst o Zlatnoj lopti
"Planina se gleda odozdola, crkva izvana, a birtija iznutra."
panda
Admin
Admin

PostPostao/la Red passion » 28 sij 2014, 20:48

panda napisao:Što se tiče Holige, mene je najviše zadivio tekst o Zlatnoj lopti

Fantastičan tekst! Nisam ga uopće pročitao dok ga nisi ovdje stavio. :bravo: :bravo: :bravo:

Zanimljivo kako svaki sportski osvrt, analizu ili zanimljivu vijest na t-portalu sam pročitao od njega kad sam kliknuo na njegovo ime. Fino sad samo njega na speed dial staviti u bookmark pa da vidim što sve mali zna. :)
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la panda » 28 sij 2014, 20:51

FCB_general napisao:
panda napisao:Što se tiče Holige, mene je najviše zadivio tekst o Zlatnoj lopti

Fantastičan tekst! Nisam ga uopće pročitao dok ga nisi ovdje stavio. :bravo: :bravo: :bravo:

Ma samo klik na njegovo ime ispod imena članka i dobit ćeš sve njegove članke na pladnju, ima stvarno hrpa dobrih stvari za pročitat

http://www.tportal.hr/sport/nogomet/306 ... -2013.html

http://www.tportal.hr/sport/nogomet/308 ... erima.html

http://www.tportal.hr/sport/nogomet/304 ... -hoce.html

http://www.tportal.hr/sport/uefa/304568 ... njati.html

:bravo:

(ovaj sa transferima bi si Miki morao pročitati obavezno) :lol:
panda
Admin
Admin

PostPostao/la Red passion » 28 sij 2014, 20:52

Eto preduhitrio si me. :lol: :lol: :lol: :lol: Valjda smo na istoj valnoj duljini ili tik do. :hehe: :haha:
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PostPostao/la panda » 28 sij 2014, 20:58

FCB_general napisao:Eto preduhitrio si me. :lol: :lol: :lol: :lol: Valjda smo na istoj valnoj duljini ili tik do. :hehe: :haha:

Pa radi se baš o onome što smo ti i ja nedavno pisali - užasno sportsko novinarstvo u nas.

A Holiga je bar nešto novo, mislim nije ništa novo, već ima mišljenje drugačije od ostatka maloumnika i ne boji se to i javno obznaniti

iako se čak ni ne slažem sa njim oko svih pogleda na nogomet i sport općenito, fakat je lijepo vidjeti da nekog tko nije kreten tj. još jedan maloumnik koji piše jer mu je to samo "posao" nego ima drugi pristup svemu
panda
Admin
Admin

PostPostao/la Red passion » 28 sij 2014, 21:07

Pa ono, dok nisam pogledao ime autora i kliknuo na njega da vidim što se krije(a ono njegov tag), nisam ni znao kako su naslovi određenih stvari koje su mi se svidjele zapravo djelo njegovog rukopisa, a ne od više njih.

Zaista je čovjek osvježenje na propaloj hr novinarskoj sceni. Naravno, ne može čovjek uvijek pogoditi bit svega što piše niti je uvijek sve točno od riječi do riječi, no je li zanimljiv njegov pogled, svakako. Kao što si rekao nastoji ujedno osim klasične forme unijeti i određenu dozu vlastitog mišljenja no sve opet u granicama dopuštenog.
Red passion
Globalni moderator
Globalni moderator

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Svaštara