Lennon napisao:Generale, odlican post.![]()
Vrijeme je za neke nove klince, potrosit kojih 150 milja.
I ono najvaznjje, dovest pravog trenera koji ce gradit od nule. Bas kao Van Gaal.
Ja cak navijam da mi ne osvojimo Buli, ako je to cijena da Kovac ode.
Mi moramo krenut od nule, Kovac nije trenerski kapacitet za Bayern, i nije trener koji moze napravit remont.
Najvažnije je vratiti na tvorničke postavke, a ne uvjeravati ljude da smo na tim postavkama cijelo vrijeme.
Onda je lako krenuti od nule. Jedino je teško danas spram revolucionarne 2007. ponoviti takvo nešto. Tada smo doveli 7-8 novih igrača ma kakvih god, ali smo ih doveli i pokazali svoje namjere i smjer u kojem želimo ići iako smo s Klinsmannom odmah nakon toga pljunuli u to, izgubili godinu i jako dobar rad 2007./2008. Hitzfelda, no Van Gaal je to odmah visoko dignuo, sam sebe u 2010./2011. utopio kad nije kupovao, pa je Jupp to opet dignuo, Dortmund je te godine nas rasturio i sebe stavio u velike visine, mi smo prihvatili izazov, pojačali prvi tim i klupu i pokorili cijeli svijet. Guardiola nije uspio od jedine spremne ekipe za obranu naslova dohvatiti taj rezultat 2013./2014..
Nakon toga je opet krenula katastrofalna transfer-politika, hrpa ozljeda, tanka klupa, konstantno slaba proljeća u eri Katalonca, 0 talenata iz omladinske škole sve to vrijeme koji bi danas vladali, udarali i šamarali i branili svoj klub od svojih suigrača i kritičara zadnjih godina i danas, Uli u zatvoru, Rummenigge se bahati kao šerif prema Dortmundu, Watzkeu i Zorcu, Wolfsburg nas mlati i raspušta se kao klub rasprodajom u ljeto 2015., siroti Dortmund kao jak pa opet igračine im leđa okreću jer nisu "nitko i ništa" u njihovim očima, glavama i srcima itd. itd.
Svi, ali baš svi su ovdje govorili kako će nas nedostatak ligaške konkurencije, jakih utakmica i stalnog pritiska u borbi za naslov i kup skupo koštati, baš kao i to njemačko tržište koje je jadno i slabo te je postalo od 2014. rasadnik igrača za Premier Ligu i Championship, ruske klubove, 2 vodeća španjolska kluba, pokoji klub iz Serie A, pa čak i PSG.
Nisu samo treneri krivi, nije samo ni uprava, baš kao ni igrači. Uprava je najviše kriva, ali ne i jedina kriva. Dosta faktora nas pogađa u odnosu na druge klubove koji igraju u drugim ligama. Kako ulupati lovu kad danas ispadne da budžet ode na 2-3 igrača, a to je 200-250 milijuna eura???
Teško je biti Bayern u ovakvom nogometu unatoč silnom bogatstvu, Adidasu, Audiju i Allianzu u strukturama sa svojim velikim kapitalom, Telekomom kao sponzorom, najvećem broju članova na svijetu ili drugom po redu nakon Benfice, silnom biznisu sa fan artiklima itd. Sutra će to biti još bolje jer dolazi BMW, ali opet je sve to teško.
Ovi te stalno šamaraju s kreditima, zajmovima, minusima od 500 milijuna eura, preko milijardu ljudi u narodima sa jako sličnim ili istim mentalitetima što je slučaj Španjolaca s Latinskom Amerikom i gdje pričaju isti jezik ili jako slične jezike koje nauče izvrsno nakon godinu dana itd., navijaju za te klubove u Europi. Čak je ista stvar i s Talijanima i Portugalcima.
Što to Nijemci imaju u drugima kao najveća zemlja? Austriju? Švicarsku? Nizozemsku? Flandriju? Luxemburg? Lihtenštajn? Dansku, Švedsku, Norvešku i Island gdje su sve navedene zemlje po jeziku i mentalitetu iste ili jako slične Nijemcima? Moš' mislit nešto nogometnih velesila i hrpu igračina što daju...
Jedino je Nizozemska tu velesila koja je zadnjih 10 godina u generacijskoj krizi, ali pomalo kao da se počela oporavljati i opet su svi išli trk u Englesku ili pravac Barcelona neovisno iz kojeg kluba dolaze, ali to je isto sada daleka prošlost koja s De Jongom i vjerojatno s De Ligtom bit trebala opet oživjeti.
Hrpa je tu faktora i utjecaja koje nama nikako ne idu u prilog, ali bez obzira na to sve u konačnici se svodi na viziju kluba i plan uprave kako vidi naš klub i našu momčad, kakve igrače želimo imati i kakav nogomet želimo (uglavnom) igrati. Teško jer pričamo o smjeni čelništva u naredne 2-3 godine, ulazak Kahna, dovođenje Eberla, Lahm, Bastian, ovaj-onaj. I tu imamo nekakve nesigurnosti i nejasnoće.
Što god, uz Bayern sam kako god bilo i sviđalo mi se nešto ili ne. Ali samo neka budemo u nečemu Bayern pa taman i loši bili i teško bilo, ali barem da u tome smo dosljedni kao kroz cijelu povijest.
width="960"