Postao/la effe__sa » 05 stu 2021, 22:31
E baš bi se imalo dosta toga nadovezati na ovo gore. I što kažete kompleksno je, a dobro cruz reće da se ne može očekivati od Stuttgarta da zadrži sve te igrače.
Imalo bi se svašta pisati...Ali onako možda po nešto što mi se sad da i ovako pada na pamet.
Kada se govori o nekoj propasti određenih tradicionalnih klubova, onda po meni taj neki pad K'lauterna, Werdera, Nurnberga i nije neko čudo. To su male sredine i pogotovo K'lautern (i oni su igrali npr četvrfinale LP 1999. i bili 98. prvaci Njemačke) i Werder su napravili značajne uspjehe a čak su kao klubovi malih sredina postigli i prevelik uspjeh.
E ne možeš ti onda stalno ubadati s transferima i s dosta malo para (u odnosu npr na Leverkusen ili Wolfsburg, da ne spominjem druge) se održavati visoko. I onda nekad popuca sve po šavovima.
Ali Stuttgart i Hamburg su veći gradovi i tu se moralo puno više. Ako pogledamo taj neki razmak od tridesetak godina i usporedimo sve potencijale i samu veličinu tih gradova naspram gore pomenutih onda su oni malo napravili i pogotovo sebi HSV nije smio sebi dozvoliti sunovrat, da sada bije bitku kako se vratiti u BuLi.
Schalke je isto čudno propao, nije on neka velika sredina, ali imaju tako dobro okruženje da budu veliki klub, ali oni su sebe iscrpili transferima Raula , Huntelaara i sličnih, da su poslije dolazili do tih finansijskih dubioza i nisu na vrijeme prodavali ove druge igrače. Neke jesu dobro unovčili. Ali Schalke je neke divne stvari napravio za njemački fudbal,ta 2011. - polufinale LP, slamanje Intera, plus dovođenje ovih nekih zvijezda je ipak značilo za renome lige. Da ne idemo dalje u prošlost i do Eurofightera. Ali sve je to ono što ja na njima volim i želim im povratak.
E sada dolazimo do ovih komercijalnih klubova i klubova koji imaju faktički vlasnika, investitora, znači kod kojih je dozvoljeno zaobilaženje pravila 50+1 - Leverkusen, Wolfsburg, Hoffenheim i sada još RB Leipzig.
E ti su klubovi istisnuli tradicionalne, jednim dijelom su oni isto "sudjelovali" u tome da su ti neki klubovi otišli u niži rang ili su istisnuti prema donjim regionima bundesligaške tabele.
Ali sada je ključno pitanje: Kolika je korist tih klubova za BuLi?
Leipzig - brzo napredovao, redovan u evropskim takmičenjima, pretežno u LP, veliki uspjeh je to polufinale LP od prije dvije godine, igrali i finale kupa. Svakako manjak je što bar neki trofej poput bar kupa već nisu osvojili i određeni pad posebno u LP ove sezone (bez obzira na jaku grupu, oni su se i protiv Bruggea obrukali) i u ligi nekako tapkaju u mjestu.
Wolfsburg - osvajali kup i prvenstvo, četvrtfinale LP igrali.
Mane su svakako nekonstantnost, žestoki padovi - nakon uspješne epizode u LP ili osvojenog trofeja, naredne sezone se bore za opstanak ili tulumare na sredini tabele.
Bayer Leverkusen - jednostavno premalo su napravili sa toliko finansijskih mogućnosti. Od takvog kluba i takvih uslova očukuješ više spektakla a u konačnici jedini njihov spektakl je to finale LP 2002. godine. Klub postao rob Bayera, koji sada daje ograničenija sredstva, Leverkusen ne može napasti trofej ni u EL ili ti u kupu. Jednostavno su trenutno više jedan kamen spoticanja za BuLi i jedna propast....
Hoffenheim - osvježenje na jedan način s dobrim, atraktivnim fudbalom od samog ulaska u BuLI, ali kada njihov investitor Hopp već prije dužeg vremena kaže meni je cilj da klub stane samostalno na svoje noge i kao tu će se on lagano i povlačiti, onda je tu odmah jasno da visokog leta nema i onda i oni postanu jedan određeni uteg za BuLI.
Znači zaključak je da od 4 ta kluba, BuLI ima korist od jednog i po. Taj neki lepršavi fudbal Bayera i Hoffe je samo ko nekakav onako plusić, a u konačnici ne donosi ništa veliko, niti bilo kakav iskorak.
Odužio sam pa će biti mrsko i čitati mnogima, a htio sam kraće. Htio sam čak i bolje srž pogoditi, a nekako sam sklepao, pa ne znam jel se shvatila poenta, ali naredni put još oko par stvari mogu nastaviti, gdje još malo mogu razraditi ulogu Leipziga pa i našeg Bayerna.
Kod RB Leipziga je zanimljivo npr da se njima prvo dozvole mnoge stvari da restruktuiraju već određeni klub i promijene ga skroz i osnuju RB Leipzig (na brzinu objašnjenje, ne mogu sada o detaljima, a većina i znaju kako je to išlo) da bi onda u pola frke se njima pripivali problemi sa FFP-om i slično. I tu priču nekako pokrene DFL, dok npr EPL boli kurac za Cityjev FFP, za koji ih navodno povremeno ganja Uefa. A u Buli se odjednom time krenu kočiti određeni klubovi. E to su ti neki problemi....I generalno se o Leipzigu može pisati, o njihovim prednostima, manama, kao što bi mogao nekad drugi put spomenuti i što je Bayern uteg za BuLi, jer često i previše naravno govorimo o tim velikim evropskim uspjesima i sjajnom predstavljanju BuLi od strane Bayerna, ali treba se osvrnuti i na to što je tako reći Bayern na neki način i problem za ligu, a da možda tu nekada nestaje promišljanja i samokritike.