Postao/la Miki » 23 vel 2012, 18:32
@jozotg, Mancester je veci klub od Bajerna i to ja, kao navijac Bajerna, priznajem. Imaju slavnu istoriju, kao i Bajern, ali su mnogo poznatiji sirom svijeta i imaju mnogo vise navijaca od Bajerna. Uostalom, oni su dominantni u ligi koja je mnogo jaca od Bundesa. Tu igraju slavni Liverpul, Arsenal, jaki City, Tottenham, Chelsea, prosjecni Everton, Aton Villa itd. Uporedi imena tih klubova sa imenima kakva su BvB, Leverkuzen, Menhengladbah, Salke, Verder, HSV. Ali, da ne skrecem sa teme. Dakle, po mom misljenju, MU je veci klub od Bajerna.
Kao drugo, Bazel nema jaku klupu, nema ni u prvoj postavi neke extra poznate igrace, ali su zato vrlo uigrani sto je mnogo bitnije nego da imas samo skup individualaca bez timskog duha, kao sto je kod nas slucaj. Nisam ja uporedjivao jacinu Bazelove i Bajernove klupe, vec je poenta da je kod nas razlika izmedju prvih 11 i rezervi mnogo veca nego sto je to kod Bazela i mnogih drugih klubova. U Bazelu ima igraca na klupi koji mogu da zamijene neke iz prvih 11, a da se to ne osjeti. Kod nas to nije slucaj, toga su pojedinci svjesni (Riberi, Roben i slicni) i njih bas boli kurac, igraju kako im se hoce, a Jup nema muda da ih zamijeni, jer je ta rezerva duplo slabija, cak i kada Riberi odigra lose. Jednostavno, kada nam fali bar 1 igrac iz prvih 11 (sada Svajni) kod nas nastaje totalni raspad sistema. I to je tacno.
Nevolje su krenule jos od onda kad smo pobijedili Napoli 3:2, a Svajni se povrijedio. Bas od tog momenta pocela je ova patnja nasih fudbalera. Bajern sa Svajnijem i bez Svajnija nije ni priblizno ista ekipa. Isto bi bilo da nema Gomeza, Lama i slicno. Pojacanja za klupu su vise nego neophodna. O tome sam ja trubio 500 puta, ali ste svi vi govorili kako sam idiot, kako mi imamo dobar kadar. Ma imamo kurac. Nismo u stanju ni jebeni Frajburg dobiti u gostima, Menhegladbah nas tukao 2x, BvB nas dobija u sred Minhena. Sramota. Ako smo finansijski nastabilniji u Evropi, zasto se u skladu sa tim ne dovode pojacanja? Necu poluigrace kao sto je Rafinja, Usami, Petersen. Ja mislim da su svi zaboravili na tog lika. Doveden je kao najbolji strijelac 2.lige, a sada ga vise niko ne pominje. Proci ce kao Poldi kod nas. Zasto se dovode polovnjaci??? E, to je moje pitanje. Bajern ima pare, a potrebna su mu dobra pojacanja. Ja ne znam zasto se onda na pravi nacin ne ulaze u klub. Ko je nama zamjena kada se povrijedi Riberi? Alaba (razvija se, moze biti dobar, ali je jos daleko od Riberija u svakom smislu), Roben (ko je zamjena?), Lam (ko je zamjena?), Svajni (ko je zamjena?), Gomez (ko je zamjena? Olic ne moze biti, jeste koristan, ali je u godinama i nije trpac kao Gomez), Boateng (ko je zamjena? Van Bujten i da je spreman to ne moze da bude).
Da sumiram. Pojedinici iz prvih 11 su se previse osilili i umislili da su bogovi i da ih niko ne moze zamijeniti, da imaju zacementirano mjesto u prvih 11 ( i ja bih to mislio pored ovakvog mutavog trenera kakav je Jup). Nemamo adekvatnu zamjenu ni za jednog iz prvih 11, izuzev mozda loseg Rafinje. Uvodjenjem zamjene nista se ne postize, moze samo gore da bude. E, to je zalosno. Nema nikog sa klupe ko bi mogao da unese promjenu na terenu i slicno.
Gvardiola i Enrike treba da podignu spomenik Leu Mesiju što je od njih napravio trenere.