Postao/la I_Love_Bayern » 24 stu 2009, 00:15
Dobro. Znaci ja sam na mjestu Ulija, 5. je mjesec, Gaal dolazi, Tymo, Ola i Baumjohan su tu.
1. sastanak:
Ja: Dobar dan sefe. Ja sam ILB menadzer kluba, kao sto vec znate. Interesuje me kako mislite sprovesti u djelo ono sto smo dogovorili na potpisu ugovora?
Gaal: Zelim igrai 4-3-3, trebaju mi 2 godine da poslozim ekipu kako treba. Niko nece imati garantovano mjesto u prvih 11 dok se ne dokaze i ne ocekujte nikakve trofeje do tad. Moze?
Ja: NE MOZE!!! Imas godinu dana, moju svu mogucu podrsku, i nemamo cilj osvajanje nijednog trofeja ove sezone, ali ako se ukaze prilika za neki nemoj ga ispustiti. Cilj nam je da igramo na Finalu LP u Munchenu 2012. godine. To mi moras obezbijediti. I zato te pitam sad: Moemo li mi to ili ne?
Gaal: Mozemo. Vjerujte u mene, imajte strpljenja i pratite me u stopu.
Ja: Ok, imate 5 dana da sastavite listu zelja i prezentirate vas nacin igre i vase misljenje o promjenama koje treba uvesti. Vodite racuna da imamo 70 Miliona EURA na raspolaganju, plus ako nekoga prodamo. Sastanak je zavrsen, vidimo se za 5 dana na istom mjestu.
2. sastanak:
Ja: Dobar dan sefe. Nadam se da imate ono sto sam trazio?
Gaal: Da. Moj plan je sljedeci:
Igracemo 4-3-3. Prvo zelim da napravim mladu ekipu i da gradim okosnicu tima od mladih igraca.U tu formaciju mi se uklapaju: Lahm, Demichelis, Badstuber, Tymoschuk, Vanbommel, Riberry, Schweinsteiger, Muller, Baumjohann, Klose, Toni, Olic, Breno. Golmani su losi, trebalo bibi dovesti nekog.
Ze Roberto mi se takodjer odlicno uklapa, ali je problem sto je star. Lucio takodjer.
Ja: Sta predlazete?
Gaal: Za sad, dovedite mi golmana i beka (desnog).
Ja: Ok, vidjecu sta mogu uciniti.Sastanak je zavrsen.
Za dva dana, vanredni sastanak:
Ja: Sefe, moramo razgovarati. Izletila nam je prilika: Stuttgart prodaje Gomeza, jako je skup ali ako ga sad ne kupimo, ode preko bare u EPL. Znam da nam nije potreban, ali ja bih ga kupio, steta ga je propustiti.
Gaal: Ok, ja se slazem ali samo pod uslovom da se proda Toni. Imali bi previse napadaca i nezadovoljstvo u ekipi. Moj je cilj da imam max 22 igraca u ekipi. Sve preko je glupost jer ce biti neslaganja. Vodite racuna o tome.
Ja: Ok. I Jos nesto: Ze Roberto trazi produzenje ugovora za dvije godine. Ja mu nudim samo jednu, ipak je u godinama. Sta raditi?
Gaal: On je odlican. Jeste star, ali mi trenutno nemamo nekog na njegovoj poziciji. Ponudite mu dvogodisnji ugovor, pokusajte sa manjim primanjima ako uspijete ali ga zadrzite. Ovu ce nam sezonu biti od koristi njegovo iskustvo, a za narednu ga uvijek mozemo zadrzati kao dzokera sa klupe.
Ja: Ok. Jos nesto: Lucio nije zadovoljan sa vasom izjavom da niko pa ni on nece imati zagarantovano mjesto u prvih 11, te zeli da potrazi novi klub. Sta cemo sa njim?
Gaal: Ovako, moji planovi sa odbranom su ukljucivali njega, ali i bez njega se moze. Imamo dvojac Van Buyten – Demichelis kao stopere i oni mogu zasad biti udarna postava. Takodjer imamo dvojicu mladih: Badstubera i Brenu, oni su nasa buducnost i pokusacu kroz ovu sezonu da od njih napravim igrace za prvu postavu tako da Demichelis i Van Buyten mogu polako kroz koju godinu u zasuzenu igracku penziju. A do tad Breno i Badstuber mogu dosta nauciti od ove dvojice.
Jos bih rekao, sto se tice bekova: Lahm je neprikosnoven na lijevoj strani, mada bih ja ipak vise volio da igra desno. Sta mi mozete ponuditi od lijevih bekova?
Ja: Nasi skauti za sada nemaju nista kvalitetno.
Gaal: Ok, onda Lahm ostaje lijevo, a dovedite mi onog Rafinhu. On se idealno uklapa u ekipu. Da li je to izvodivo?
Ja: Mislim da jeste, mali kosta 15 Mio ali mislim da ga mogu dobit za 12. Preko 12 ne dam.
Gaal: Ok, pokusajte.
Poslije par dana:
Ja: Sefe, Rafinha potpisao zaa 12,5 Mio.
Gaal: Odlicno. Ali sad mi je problem zamjena za Lahma. Mada, imam jednog iz Holandije koji je mlad a jeftin.
Ja: A to je?
Gaal: Edson Braafhaid, mlad, borben a samo 2,5 mio.
Ja: Ok, rijeseno.
Gaal:Recite mi sta radite po pitanju golmana? I ima li nekih ponuda za nase igrace?
Ja: Koga bi se vi od golmana htijeli?
Gaal: To prepustam vama.
Ja: Mi zasad nemamo nikog u vidu osim Neuera, ali je on preskup. Sta mislite da pokusamo sa Rensingom i Buttom ove sezone?
Gaal: Moze. Ali naljeto mora doci novi golman, Butt je star a rensing nije za prvih 11.
Ja: Dobro.
Gaal: A sta je sa prodajama?
Ja: zasad imamo ponudu za Tonija od Rome od 7 Mio i ponudu od Reala za Riberyja od 35 Mio + Sneijder.
Gaal: Riberyja ne dam ni za zivu glavu, to zaboravite. A Toni sto se mene tice moze ici, ako vama cijena odgovara.
Ja: Pa bas i ne odgovara....
Gaal: Ne znam, radite sta znate, doveli ste mi Gomeza, ja obojicu necu u ekipi.
Ja: dobro sefe. Sta ste uradili sa sredinom?
Gaal: Moj plan je da jos ovu sezonu odigram sa kapitenom Bommelom na poz. Zadnjeg veznog. Polako cu Tymoschuka uvoditi na tu poziciju. Lijevo planiram Ze Roberta ove sezone, a desno Schweinsteigera. Za narednu sezonu lijevo bi mi trebao neko mladji. Mozda Baumjohann, ali moram ga probati. Za njega mi je zamjena Ottl zasad, a kasnije cemo vidjeti. Na Lella ne racunam, kao ni na Altintopa. Slobodni su.
Napad, lijevo Ribery, desno Klose a u sredini Gomez. Riberyju zamjena Olic, Kloseu Muller kojeg zelim vrlo brzo u prvih 11. Gomezova zamjena mi je problem, trebao bi neko mlad. Dzeko mozda.
Ja: Dzeko ne dolazi u obzir, preskup je za zamjenu. Neko drugi?
Gaal: razmislicu.
Poslije par dana:
Ja: Ima li sta novo?
Gaal: Zasad stvari idu po planu. Kod vas?
Ja: Altintop potpisao za Besiktas. Takodjer real nudi 40 Mio i Robbena.
Gaal: Hm, taj Robben.... strasan igrac. Ali ne dam Riberyja. Nista...
Ja: Ok.
Poslije par sedmica:
Ja: Kako idu pripreme?
Gaal: Uh, ima svega.
Golman – Butt, definitivno.
Odbrana – Lahm, demichelis, Van Buyten i Rafinha. Mda mi se mali Badsuber opasno namece svojim igrama. Gorlitz nije los.
Veza: - uh, ovdje je dosta problema. Ribery se povrijedio i odah nam pada igra. Olic ga bas i ne mijenja kako treba. Treba mi kreativac.... Misimovic mozda...
Ja: Misimovic? Uh... to je malo nezgodno....
Gaal: zasto?
Ja: Pa Misimovic je bio nas igrac i nije bilo mjesta za njega kod nas.....
Gaal: PAAAAAA!!!!! KAKVE TO IMA VEZE? Misimovic je tada bio igrac pocetnik, a sad se razvio u klasnog igraca!!!
Ja: Da ali sta kad se Ribery oporavi? Misimovic nece na klupu!
Gaal: Da. Ali rekoh ja niko nema mjesto u prvih 11 ako ga nije zasluzio.
Ja: Da ali bice problem sa ....
Gaal: Sa kim?
Ja: Sa Schweinsteigerom....
Gaal: Ne. Ja sam to zamislio ovako. Kad je Ribery OK, Misimovic bi igrao na poziciji na kojoj je sad Ze Roberto, on mi je nekako pao u formi. Usput, da li ste produzili ugovor sa njim?
Ja: Ne, jos nismo. Nece da prihvati niza primanja koja mu nudimo na dvije godine.
Gaal: Da li se neko interesuje za njega?
Ja: Da, HSV.
Gaal: Ovako, probajte sa Misimovicem. Ako uspijete, pustite Ze Roberta.
Ja: Ok
Poslije par dana:
Ja: Sefe, dobre vijesti, Misimovic potpisao za 15 Mio.
Gaal: Super. Ze je slobodan.
Ja: Ok. Recite mi kako sada stvari stoje?
Gaal: Gomez mi nije bas u formi, a nemam alternative.
Ja: Ne znam sta da radimo sad, Toni je otisao....
Gaal: Ja imam pomocno rjesenje, ali to nije trajno. I naravno u slucaju da Gomez zakaze. Klosea u sredinu a Mulleras unutra na Kloseovo mjesto...
Ja: Ne znam, bas mi to i nije pametno...
Gaal: Da ali ja ne znam sta drugo radit...
Ja: Ja vise ne mogu nikoga dovesti, kraj je transfer perioda za par dana...
Gaal: A onaj Robben?
Ja: Nemamo sanse sad, nemamo raspolozivog novca, a novi ne mozemo stici odobriti do kraja transfer roka.
Gaal: A kakva ce situacija biti na zimu?
Ja: Dobra. Ali ce tad biti kasno za Robena.
Gaal: Ja mogu porazgovarati sa njegovim menadzerom da ga ubijedi da saceka zimu...
Ja: da ali nam mozda nece trebati?
Gaal: Da, u pravu ste. Nista, nek ostane ovako kako jeste, a na zimu cemo vidjeti gdje smo i kako stvari stoje. A bice jos igraca, nije Robben jedini.
Ja: Da, tako je. Mada ja mislim da sa Gomezom nece biti problema, samo nek se malo raspuca. I recite mi kako izgleda nasa prva postava?
Gaal: Zasad ovako, znaci za prvo kolo BL:
---------------------Butt--------------------
Rafinha----Van Buyten----Badstuber-----Lahm
Schweinsteiger----Bommel----Misimovic
Klose----------Gomez----------Riberry
Rezerve:
-----------------Rensing------------------
Gorlitz-------Breno----Demichelis-----Braaf
Ottl--------Tymoschuk------------Baumjohan
----Muller------(na zimu)-----olic
Ja: Dobro. Zelim vam srecu u novoj sezoni....
Gaal: I ja vas da napomenem....
Ja: A sta to?
Gaal: Ne ocekujete trofeje ove godine, nju cemo nazvati “Godina Reformi“...
Ja: Da, da.....
I ispijajuci sampanjac nazdravljamo uglas : ZA BAYERN!!!!
Eto, tako se radi planski. Mozda se necete sloziti sa izborom igraca i sa nacinom pregovora koji je prikazan ovdje. Znam da je to u realnom zivotu mnoogo kompleksnije, ali poenta je da se vidi saradnja generalnog menadzera i trenera. A ne ovako kao kod nas sto je, svak svakog ucjenjuje i niko nikog ne postuje.... zato i lete glave........
>>>>>>>>>> PACK MA'S!!! <<<<<<<<<<