Iz svog dosadasnjeg iskustva oko navijanja za Bayern, moram reci da sam skuzio nekolio stvari. Kao prvo, kroz godine sam skuzio da za Bayern dosta navija STARIJA EKIPA. Ok, mozda je navijanje pre jaka rijec. Mislim na SIMPATIZIRANJE. Dakle Bayern dosta simpatiziraju ljudi od 40 i 50+ godina! Zasto? Pa zato jel se oni sjecaju jos zlatnog Bayernovog doba, Beckenbauera, Müllera i te ekipe. Odrastali su u doba naj vece Njemacke dominacije (na reprezentativnom planu), i tada su im ti igraci bili pretezno uzori kao danasnjim generacijama Ronaldo ili Messi. Takoder, stariji ljudi vise cijene ciste klubske racune, pametno i umjereno vodenje kluba, obiteljske vrijednosti (sto FC Bayern i je- familija) itd.
Kod mladjih narastaja je problem to sto su odrasli u doba ENORMNE medijske eksponiranosti Reala, Barce i Premier lige... To je nemoguce koliko paznje su mediji dali tim klubovima i ligama u zadnjih 10-tak godina. Jednom je netko rekao u jednoj kolumni- da mediji stave sliku guske na TV da se vrti po cijele dane i tako mjesecima, ona ce nakon nekog vremena postat naj popularnija guska na svijetu! Prema tome, godine i godine neprekidnih prijenosa Premier lige, "el clasica" i prije Serie A su ucinili svoje.
Kod mladjih narastaja je problem i to sto ih SAMO zanimaju ZVJEZDE. Dakle, gdje je Ronaldo, tamo su i oni. Gdje ode Zlatan, i oni navijaju odmah za taj klub. Dakle, njih ne zanimaju toliko momcadi vec pojedinci sa kojima se onda poistovjecuju. A naravno, oni vole i skandale, kupovine klubova od strane super bogatasa, svade, Tevezovi ispadi itd. Fucka se njima za to u kojoj formaciji momcad igra, koji su prijasnji uspjesi kluba, povjest... Bitno je da imaju Messija i to je to. Cast iznimkama, i naravno da pomalo i ironiziram na svoj karakteristican nacin ali nisam daleko od istine. Primjerice, ja sam sredinom 90-tih, simpatizirao Manchester City (vjerovali ili ne!! Navijao sam za Bayern vec tada, ali sam pomalo pratio i City)), i tada su me ljudi ismijavali zbog toga! Danas svi ti navijaju i obozavaju City, pricaju o grandioznom Silvi, Tevezu, o pre bogatom klubu (koji je sluzbenu u minusu zapravo!!) itd. Dakle vecina rulje se okrece kako vjetar puse i prati zapravo trendove- tko je popularan danas, njega prate. Uskoro ocekujem poplavu PSG navijaca!
U vezi navijaca Bayerna... ma ima ih. Pravi marketing jos ni nismo napravili. Mislim da ce se skupit pokoji clan. Takoder, nisu svi zainteresirani za forume, to sam vec vise puta rekao. Takoder, ne obracajte pozornost na druge forume... i tamo ima puno neaktivnih clanova, nisu ni tamo svi spremni uci u neki fan klub u kojem se mora placat clanarina itd. Vodite racuna i o tome da na drugim forumima ima i dosta clanova iz regije zato se i zovu npr. Chelsea BALKAN itd. U slucaju Bayerna postoji fan klub u Sloveniji koji ima svoj forum, pa sluzbeni fan klub BiH, pa u Srbiji navodno 2 fan kluba (barem tako pise na FCB stranici). Tako da mislim da se Bayernovi clanovi drze vise svaki u svojoj drzavi. Nemaju zajednicki portal kao kod drugih klubova.
U vezi Chelsea balkan, nije mi jasno kakve novce skupljaju za osnivanje udruge ako se zna da se za osnivanje udruge placa 75 kn upisnine

Kakvu oni to udrugu zele osnovat onda? To jedan clan moze sam platit za 1 minutu ako zeli a ne trebaju skupljat novce za to.