Bastian Schweinsteiger: Najbolja godina ? Mislim da nije. Za mene osobno, bila je, ali ne savršena. Nismo osvojili niti jednu titulu. Sigurno godinu-po godinu dobivam iskustvo, igram drugačije nego kada sam imao 20 ( smije se ) . Za mene je bilo ključno to, kada me je Jupp Heynckess prije dvije godine i nakon njega Van Gaal stavili na sredini terena. To je bio važan korak u mojoj karijeri. I sada je naravno tako, da imam jako puno odgovornosti. Imam i najviše bundesligaških utakmica u našoj momčadi
Vaš trener Jupp Henyckes je rekao da ste nezamjenjivi-čak vas je stavio uz bok Xavija i Iniestu iz Barcelone.
Schweinsteiger : U jednu ruku, drago mi je slušati pohvalu trenera, ali s druge strane od mene se očekuje jako puno. Ja znam, da sam za Bayern jako važan igrač- zato sam i potpisao za Bayern. Za mene, momčad je na prvom mjestu, a ne pojedinac. Sam ne možeš osvajati naslove.
Ipak, vidjelo se da je Bayern bez vas izgubio na dominatnosti....
Schweinsteiger: To se možda samo činilo. Uvijek sam se nadao, da će i bez mene, momčad funkcionirati dobro. Željeli smo pobjediti protiv Dortmunda i Mainza-ti bodovi nam sada malo nedostaju, inače bi odigrali jako dobro ovaj dio sezone. Ali, šta je najvažnije : Bayern je jesenski prvak- i s toga možemo sa navijačima lijepo slaviti Božić.
I to je dobar znak ( misli na titulu jesenskog prvaka ) : U 15 od 17 slučajeva, Bayern je nakon toga bio i njemački prvak. Tko će biti prvi pratitelj ?
Schweinsteiger : Borussia Dortmund. I Schalke 04 se pridružio vrhu. Vidjet ćemo, da li će se moja prognoza ostvariti.
Što se tiče Gladbacha, ugodno sam iznenađen. Vidi se rad Luciena Favrea. Gladbach puno utakmica dobiva sa 1:0 – uspjelo im je to i protiv nas. Sve to govori o odličnom stanju / redu u momčadi.
Otkrijte nam: Zašto Heynckes bolje prolazi nego van Gaal ?
Schweinsteiger : Jupp Heynckess je naravno drugačiji čovjek nego van Gaal-i sa igračima radi drugačije. Činjenica je, da obojica imaju jako puno znanja o modernom nogometu. Ali nazad na van Gaala. Tko nije volio njegove emocije ? Van Gaal nije najmlađi, ali je u Bremenu trčao , te si je slomio prst. Volim takav tip trenera-kao što je to van Gaal.
2012 bi mogla biti vaša godina. Puno je naslova u igri: Europsko prvenstvo, Liga prvaka, Prvenstvo Za koju bi titulu dali sve od sebe ?
Schweinsteiger: Kada bih mogao birati, odlučio bi se za Ligu Prvaka, Europsko prvenstvo i kup. Naravno, žeilm osvojiti i prvenstvo i kup, ipak je to kruh naš, ali značio bi mi više svjetski trofej, jer ga još nisam osvojio.
Koji je najrealniji trofej ?
Schweinsteiger : Mislim da smo se sa reprezentacijom još više približili osvajanju Europskog prvenstva, nego sa Bayernom Ligu prvaka.
Ali, Löw vidi Bayerna na istoj razini kao Barcelonu i Real ...
Schweinsteiger : Naravno da imamo kvalitetu. Razlika je u tome, što Barcelona može igra konstantno na takvom visokom nivou. I kada se vidi, kako oni dobivaju utakmice, vidi se da je to jedna druga liga. Barcelona je naravno broj jedan. Tek poslje dolaze momčadi kao što su Real Madrid i Bayern.
Kada se prostali profesionalac za Bayern, jedan jedan od vaših snova je bio, jednog dana biti kapetan momčadi. Zašto to sada više nije prioritet ?
Schweinsteiger: Za mene više nije toliko važno. Više bi se trebao osloniti na performanse, a ne na to, hoću li nositi vrpcu na ruci. Ne radi to nikakvu razliku. Imaš samo više odgovornosti. npr, kada se radi o božićnim poklonima za Ulija i Karl-Heinza Rummeniga ( smije se )
Razgovaram sa Lahmom o tome, s kojim se inače, jako dobro slažem.
U Njemačkoj se pojavio Talent – Boom kao nikada do sada : Reus Götze, Müller, blizanci Bender Schürrle Leitner, tko vam se najviše svidđa ?
Schweinsteiger : U zadnjih nekoliko goddina, napredovali smo po pitanju talenata. Kada se sjetim 2004. Bili su: Lahm, Podolski i ja-i to je bilo to. Nije bilo toliko kvalitete, kao što je to danas. Meni se osobno sviđa Götze. Sviđaju mi se njegove nogometne sposobnosti i njegov karatker.
Da li bi preporučili Reusu( koji je na listi želja kod Bayerna) da dođe u München ?
Schweinsteiger : Ima istu frizuru kao i ja, kada sam imao 20. Odmah neka dođe... Sada ozbiljno: Ne znam da li je to sada pravi trenutak za njega da dodđe u München. Na tim smo pozicijama jako dobro popunjeni. Bilo je slučajeva, kada smo doveli talente, a oni nisu uspjeli.
Bournot je isto tema u Bundesligi. Što je tako veliki pritisak na igrače ?
Schweinsteiger : Pritisak si možeš i sam stvoriti. Kod Bayerna, očekivanja su jako velika-ali se jedno ne smije zaboraviti. Život se ne sastoji samo od nogometa. Ne smiješ to sve uzeti ka srcu. Ja uvijek tražim malo mira. Idem sa prijateljima na Isar, na golf, te na košarkaške utakmice Bayerna, ili jednostavno čitam knjigu.
Danas, nogometaš je praćen u stopu-zahvaljujući systemskim analizama. Jeste li i vi, prijatelj stastike ?
Schweinsteiger : Ne, uopće. Navijači koji utakmicu X ne vide, dobiju te podatke o igračima. To nije pošteno. Ima recimo ona statistika „ Tko najviše trči „ ? Jedan igrač trči 14 kilometara, kolega 10 kilometara. Za mene se postavlja pitanje, tko je od tih dvojice korisnije trčao ? Samo ću ovo reći.... ne volim trčati previše ako to nema nikakvog smisla.
Sada ste 27. Da li vrijedi za vas ona : " Jednom Bayern, uvijek Bayern " ?
Schweinsteiger : Mislim da sam dobro odlučio potpisavši novi ugovor do 2016. Klub mi je prirastao srcu- i to svi znaju. Vidim da se u Bayernu nešto događa., to se vidi na transferu Manuela Neuera. To je bilo jako važno za mene, vidjeti da se Bayern pojačao. Moj najveći cilj je osvajanje Lige prvaka.
prijevod by : Lahm.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo, preveo sam sve, trudio sam da rečenice budu što smislenijie, jebiga, njemački je malo zajeban za prevođenje, možda ima malo ne logičnosti u rečenicama, ponavljam se, pokušao sam najviše što sam mogao da izgleda to sve kako spada.
width="960"